Atentator na Ficu bio u proruskoj desničarskoj paravojnoj formaciji bliskoj ‘‘Noćnim vukovima‘‘


Slovački vojni klub "Slovački vojnici" (SB) je došao pod reflektore javnosti nakon što je 71-godišnji Juraj Cintula u srijedu ranio slovačkog premijera Roberta Fica. Prema istraživanju projekta vsquare.org, ova grupa ima veze s bivšim članovima ruskih specijalnih snaga, što prenosi slovački portal Novinky.

Cintula, napadač na premijera, objavljivao je na Facebook stranici SB-a 2016. godine, izražavajući proruske stavove. On je izjavio da je otkrio grupu u maju 2015. godine.

"Privukli su me jer nisu ovisni o državi, što je gotovo nezamislivo u pasivnom društvu kakvo je naše. Također me impresioniralo što oni financiraju vlastitu opremu i oružje. Dok stotine hiljada migranata dolazi u Europu, mi smo dio toga. Slovački vojnici se ne pripremaju za ofanzivu, već za odbranu", napisao je Cintula na Facebooku.

Prema Novinkyju, SB je neregistrirana paravojna skupina s proruskom orijentacijom, aktivna u Slovačkoj od 2012. godine. Počela je kao neregistrirani vojni klub, a od aprila 2016. godine finansira ju građansko udruženje "Naša domovina je budućnost", s kojim dijeli slične ideje.

Grupa "Slovački vojnici" blisko je surađivala s Noćnim vukovima, ruskim motociklističkim klubom povezanim s Vladimirom Putinom, što ih čini moćnom ruskom paravojnom silom.

U julu 2018., tadašnje slovačko ministarstvo obrane pokrenulo je istragu o zakonitosti postojanja SB-a. Ministar Jan Hoľek posebno je izrazio zabrinutost zbog nastojanja krajnje desnice, predvođene slovačkim nacionalistom Marianom Kotlebom, da preuzmu kontrolu nad grupom. Međutim, rezultat je bio samo donošenje zakona koji zabranjuje vojnicima sudjelovanje u takvim organizacijama.

U to vrijeme, SB je imao oko 200 članova. U oktobru 2022. iznenada su objavili prekid svojih aktivnosti, bez navođenja razloga.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.