LUKIĆ S OSMIJEHOM NAPUSTIO SUD BIH Evo kakvu je poruku poslao


Ročište u postupku protiv v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, održano je danas.

Optužnica protiv Lukića je pročitana, a Tužilaštvo BiH je predložilo iste dokaze i svjedoke kao u predmetu protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS-a Milorada Dodik.

Miljkan Pucar, branilac Miloša Lukića, izjavio je da optužnica nema utemeljenje u zakonu i zatražio od Tužilaštva BiH da dostavi dokument koji dokazuje da je Christian Schmidt visoki predstavnik u našoj državi.

- Tužilaštvo ima obavezu da dokaže da Scmidt ima odluku Savjeta bezbjednosti, da nam pokaže koja je to rezolucija kojom je potvrđeno njegovo imenovanje. Također smo tražili da nam se iz Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže na osnovu čega je i kako imenovan PIC, ko je od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma dao ovlaštenja PIC-u i da se kaže gdje u Ustavu BiH stoji da neko, osim Parlamenta BiH, može da donosi zakone, kazao je Pucar.

Pojasnio je i to da bi Lukić, u slučaju da nije potpisao ukaze, krivično odgovarao. Prema Krivičnom zakonu RS-a je kazna za to 12 godina, dodao je, a za djelo za koje ga pred Sudom BiH terete pet godina, piše RTRS.

Lukić je nakon čitanja optužnice kazao kako je pred Sudom BiH danas viđena "blijeda predstava Tužilaštva, na osnovu blijedo napisane optužnice".

- Ono što ste mogli da vidite jeste da moj advokat Miljkan Pucar ima mnogo argumentovaniji nastup u odnosu na Tužilaštvo, izjavio je.

Dodao je i to da se ne plaši da li će krivično odgovarati i ići u zatvor, jer je, kako ističe, "sve je radio u skladu sa zakonom".

- Šta god da se desi - ništa ne može promijeniti činjenicu da sam radio u skladu sa zakonom i da sam poštovao institucije RS-a, kazao je Lukić.

Naredno ročište će biti održano 6. marta, kada je i Dodikovo ročište. Ova ročišta će se održati u istoj sudnici, u isto vrijeme, a sutkinja Sena Uzunović je istakla kako nije neuobičajeno da se ročišta u odvojenim predmetima, ali sa istim sadržajem, održe isti dan.  

Odgovor na zahtjev Lukićeve odbrane, koji se tiče spajanja postupaka, još nije stigao.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.