SENKA NOŽICA POGAĐA PRAVO U KOST Tužilaštvo spektaklom prikriva nerad, postoje slučajevi mnogo veći i značajniji za sve građane, ali...


Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH imenovana je sutkinja Minka Kreho. Imenovanje je uslijedilo nakon što je Ranko Debevec, kome je tekao drugi mandat, privremeno udaljen sa pozicije predsjednika Državnog suda. Tu odluku je donijela Prvostepena disciplinska komisija VSTV BiH. Dan prije odluke je Ured disciplinskog tužioca uputio zahtjev za privremeno udaljenje nakon što je uhapšen zajedno sa bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem.

- Drago mi je što je za vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH imenovana sutkinja Minka Kreho, to je jedan iskusan sudija. Mislim da je to dobro rješenje da Sud nastavi dalje da radi u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, kaže advokatica Senka Nožica za Oslobođenje.

Advokatica Nožica ovih dana se našla u žiži javnosti zbog lažne vijesti o njenom hapšenju koju je medijima plasirao ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić pa se izvinio.

Naša sagovornica smatra da u BiH postoje slučajevi korupcije koji su mnogo veći i mnogo značajniji za sve građane, ali da se ipak češće u posljednje vrijeme pojavljuju predmeti koji su politički motivisani, odnosno koji predstavljaju razračun različitih političkih partija.

- I prosto mislim da je i u ovom slučaju to tako, bar na bazi onoga što za sada znam. Liči na neku blagu osvetu kada je Mehmedagić u pitanju, jer je oslobođen bio kada sam ga ja branila, i tada je to bilo dosta motivisano politički. Nije to jedini slučaj koji je motivisan "osvetom", to je ista takva situacija i za gospodina Skaku i za gospodina Memića, dva ambasadora koji su bili članovi stranke SDA. Nisam u političkim krugovima da bih znala izravno, ali takav se dojam nedvojbeno stiče u javnosti i zato i u ovom slučaju mislim da je to tako. A istraga će dalje pokazati, ne želim stvarno ništa da špekulišem jer ne znam, možda sam skroz u krivu, možda su u pitanju neke sasvim druge radnje koje su mnogo ozbiljnije od onoga što ja pretpostavljam, ali sprovodi se istraga pa neka se utvrdi šta je tačno, kaže Nožica.

Naglašava da se načinom hapšenja štiti država, a u jednom od razgovora za Oslobođenje je kazala kako nestručnim tužiocima treba spektakl.

- S obzirom da znam ko je sada postupajuća tužiteljica neću reći da je nestručna ali mislim da je u svakom slučaju ovo bilo neprimjereno. Ovo je mimo bilo kakvog ljudskog dostojanstva i dostojanstva funkcije koju su ti ljudi, pogotovo predsjednik Suda, obnašali. Nemoj postupati onako kako ne bi želio da se prema tebi postupa. Nepotrebno je ljude koji su od ugleda, hapsiti onako kako to SIPA često zna sa glavom savijenom dolje. Ne razumijem šta to uopšte znači, to su valjda vidjeli na američkim filmovima i nepotrebno je predsjednika suda u kafani hapsiti. To je stvarno nepotrebno. Ja znam čovjeka i znam da bi se sigurno odazvao na poziv, došao bi u SIPA na razgovor i tada bi mogao biti zadržan ako je već trebalo. Mislim da je taj spektakl potreban, u ovom slučaju izuzimam tužiteljicu koja je stručna, tužiocima željnima slave, a to su najčešće oni neki koji su tek nekoliko godina tužioci, i mislim da je Tužilaštvu generalno, zato što trpi udarce loših ocjena, potrebno da se pravi takav spektakl da se kaže evo mi radimo. To je nepotrebno, uznemirava se se javnost, jer oni misle da će oni tako javnosti pokazati kako ozbiljno rade, kako se bori protiv kriminala; kojeg kriminala, gdje su opljačkane fabrike, ljudi koji su ostali bez poslova, gdje su te pare, ko je tu išta procesuirao, ko je tu išta uradio... Nabavka opreme, uzimanje provizija, ko je tu išta uradio, niko ništa tu ne radi, a ja znam da i u SIPA i u Tužilaštvu BiH pa i u sarajevskom kantonalnom Tužilaštvu stoje takve krivične prijave po kojima se ne radi, govori Nožica.

Premijer Repubike Srpske Radovan Višković najavio je da će Vlada RS uputiti zahtjev da se svi sudski procesi koji su vođeni u periodu dok su dok su Debevec i Mehmedagić bili na funkcijama proglase ništavnim i vrate na ponovno odlučivanje.

- To nije realno. To je politička opcija uzbunjivanja naroda i pravljenja daljih raskola, političkih tenzija i destabiliziranja države. To se nije desilo nigdje na svijetu i on to valjda sam zna kao i njegovi saradnici. Ne sumnjam da on ima saradnike pravnike koji znaju da je to nemoguće. Da je to apsolutno nemoguće. A što će napraviti time? Uzbunit će sve ljude koji su oštećeni ili okrivljeni u svim procesima. I sad će krenuti cijela jedna hajka koja apsolutno ne može završiti takvim rezultatom kako oni to misle. Mogu se tražiti povraćaji u nekim predmetima, ali samo u onima, ako Sud pravomoćnom presudom utvrdi na osnovu ove istrage, ako se to uopće desi, da su intervencijom ili na bilo koji drugi način, ovi osumnjičeni utjecali na konačnu odluku. Samo bi takvi predmeti eventualno mogli biti ponovljeni. To, svi predmeti, to je čista politička priča. Mislim da je ta priča nepotrebna, da je to ispod nivoa jednog premijera entiteta. Time traži jeftine političke poene kod ljudi; gledaj šta ćemo sad uraditi, sad ćemo sve poništiti, pa nikom ništa... to nije moguće. Pravno nije moguće i nikad se nigdje u svijetu to nije desilo, poručuje Nožica.




Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.