FORTO PORUČIO DODIKU Šta će biti ako Šmit...


Predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto ocijenio je danas da je izborni proces u Bosni i Hercegovini kompromitiran te da zajedno sa koalicionim partnerima snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurao transparentan i pošten izborni proces.

- Svako ko to neće da prizna, nema dobru namjeru, jer svi znaju šta se dešava na terenu i na koji način se broje glasovi - istakao je Forto.

Kao primjer kompromitiranosti, Forto je naveo lokalne izbore u Mostaru, gdje su utvrđena odstupanja od 70 posto u odnosu na prvobitne objave rezultata, što ne može biti slučajno.

Forto smatra da je uvođenje tehničkih unaprjeđenja u izborni proces nešto što je davno trebalo biti usvojeno.

Međutim, Forto je naglasio da se u entitetu Republika Srpska, upozorenje visokog predstavnika da se izmjene Izbornog zakona moraju usvojiti do kraja godine, komentiraju u smislu da li on treba raditi tu vrstu intervencije.

- Ukoliko se politika ne može dogovoriti, mi ćemo pozdravili intervencije visokog predstavnika - zaključio je Forto.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je parlamentarne strukture u BiH da u narednoj sedmici usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje zbog poboljšanja integriteta izbornog procesa. U protivnom će ih, poručio je, nametnuti koristeći svoje ovlasti.

Podsjećamo, predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer je izjavio da će RS, ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene IZbornog zakona, usvojiti svoj zakon po kojem će se održati već naredni lokalni izbori.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.