PROFESOR KRŽALIĆ O NAPADU NA POLICAJCE U BOSANSKOJ KRUPI Ranije su napadači izvršavali samoubistvo, a u ovom slučaju...


Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić smatra da je potrebno sačekati rezultate istrage napada u Bosanskoj Krupi, jer motiv napada u ovom trenutku nije do kraja rasvijetljen.

- Da vidimo koji je razlog da se jedna mlada osoba opredijeli za ovakav čin. To je nešto što je sad možda najviše u fokusu javnosti. Zbog čega? Koji je to razlog? Ranije su izvršioci izvršavali samoubistvo, ali napadač je u ovom slučaju živ, pa se može saznati motiv ako ovaj mlađi maloljetnik bude spreman da iznese sve činjenice – kaže Kržalić.

Dodaje da je prije 12 godina, kada su pojedini bh. državljani odlazili na ratište u Siriji, a BiH od određenih politika iz Srbije i Hrvatske proglašavana za plodno tlo za teroriste, kazao da naša zemlja nije ni manje ni više podložna tome u odnosu na susjedne i zemlje EU.

- Prema posljednjim istraživanjima, BiH je bila čak i manje pogodna u odnosu na neke zemlje EU. Međutim, narativ koji se stvara, s obzirom na to da u BiH žive muslimani, širi se i stvorila se slika da je BiH pogodna za takva djela. Međutim, kad analizirate, druge zemlje imaju mnogo ovakvih slučajeva, ali  tome nije davana velika pažnja. BiH nije ni manje ni više pogodna za terorističke činove u odnosu na Srbiju, Hrvatsku i evropske zemlje - ističe Kržalić.  

Podsjećamo, u Bosanskoj Krupi je maloljetnik ušao u policijsku stanicu i nožem usmrtio policajca Ozrena Marana, a ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića.





Magazin PRESS / Avaz


 

Pokreće Blogger.