NOVI ŠOK! PROCURILA CIJELA PREPISKA IZMEĐU DŽEJLINE MAJKE I DR. HARISA MEKIĆA Pogledajte kako stomatolog savjetuje Džejlinu mamu


Tragična smrt 16-godišnje Džejle Drapić potresla je Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, ona je preminula nakon komplikacija koje su nastale nakon stomatološkog zahvata u privatnoj ordinacija dr. Harisa Mekića.

Djevojka je u kritičnom stanju hitno prebačena u KCUS, gdje su ljekari uložili maksimalne napore da je spase, ali, nažalost, komplikacije su bile fatalne.

Ovaj predmet je preuzelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a portparolka Azra Bavčić nam nije mogla dati više informacija.

"Kako smo i rekli i potvrdili, Tužilaštvo postupa u predmetu, poduzimaju se radnje provjere, odnosno, utvrđuju se okolnosti pod kojim je došlo do smrti. O pojedinačnim radnjama Tužilaštvo Kantona Sarajevo neće izlaziti u javnost", rekla nam je Bavčić.

Otac tragično preminule djevojčice, Muamer Drapić, za srbijanski Telegraf je kazao da njegovoj kćerki nije bio izvađen zub. 

Istakao je da je njegova kćerka preminula "uslijed neadekvatnog liječenja od strane zubara koji joj je popravio zub, stavio joj lijek i dao antibiotik, ali se njeno stanje iskomplikovalo ubrzo nakon intervencije".

"To je doktor H. M., ali su dali pogrešnu informaciju da je dketetu izvađen zub, pa da su usloked toga uslijedile komplikacije... Ne, da joj je izvađen zub ne bi do toga došlo. Zatvorio joj je pokvaren zub i rekao: 'To će biti u redu', dao joj neki antibiotik. Pa joj je otvorio zub i rekao da stavlja hladne obloge i da će to biti u redu. Zakazao joj je tretman za devet dana", kazao je Drapić Telegrafu.

Sa druge strane, i stomatološka ordinacija se očitovala o ovom slučaju.

"Na društvenim mrežama i u drugim medijima, u raznim objavama i komentarima vezanim za smrt šesnaestogodišnje Dž. D., plasiraju se potpuno neprovjerene i neistinite informacije koje se pokušavaju povezati s našom ordinacijom. Ovim putem izražavamo duboko žaljenje zbog tragičnog gubitka mlade pacijentice te koristimo priliku da njenim roditeljima i najbližima uputimo iskreno saučešće. Istine radi, želimo pojasniti da je pacijentica 30. septembra 2024. godine posjetila našu ordinaciju zbog zubobolje, gdje joj je pružena neophodna stomatološka usluga. Prema našim saznanjima, pacijentica je naredni dan nastavila liječenje u drugim zdravstvenim ustanovama. Navodi koji se pojavljuju u javnosti da je u našoj ordinaciji izvršena ekstrakcija (vađenje) zuba, apsolutno su netačni. Medicinski tretman koji je pružen bio je u potpunosti u skladu s važećim medicinskim procedurama u ovakvim slučajevima. Ova situacija nas je duboko pogodila, te naglašavamo našu potpunu spremnost i opredijeljenost da sarađujemo s nadležnim organima, sve u cilju utvrđivanja istine u vezi ovog slučaja i naše stomatološke ordinacije. Očekujemo da će se slučaj ispitati u potpunosti, to jest cjelokupni tok liječenja i ukupni zdravstveni status pacijentice", kazali su iz stomatološke ordinacije "Mekić dr. Haris".

Zdravstvena ustanova u kojoj je Džejla i preminula, KCUS, jučer je obavijestio javnost da je menadžment te institucije zajedno sa Ministarstvom zdravstva KS, zatražilo unutrašnji stručni nadzor nad liječenjem pacijentice.

Jutros je jedan medij objavio Viber prepisku između dr. Mekića i Džejline majke.

30. septembra u 10:52 sata, u prvoj poruci koju Džemila upućuje doktoru Mekiću, obavještava ga da Džejla ima problema sa zubom, te da traži termin.

Dr. Mekić odgovara da zna o kojem zubu se radi.

Piše Džemila: "Dobro jutro, može li Džejla danas doći ikako, zub joj se već tri dana upalio, onaj što ste joj pravili isto da joj se zagnojilo ne može ni da jede vilica je cijela boli. Nisam mogla ranije zvati pošto ide u školu međusmjena danas je slobodna". 

Piše doktor Mekić: "Pozdrav Džemila, mislim da znam o kojem zubu se radi jer je on bio rizičan nažalost, odgovara li danas u 16h."

Piše Džemila: "Može doći će s ocem." 

U jutarnjim satima 2. oktobra, dakle dva dana nakon pregleda, Džemila se opet javlja doktoru Mekiću.

Piše Džemila: "Dobro jutro Harise, samo da vas pitam treba li Džejla nečim ovaj zub ispirat ili stavljati oblogu, ona je otekla užasno i grlo joj zateže. Od otoka ništa ne može da jede jer ne može usta da otvori. Pije antibiotik Amoxibos 500, a najgore od zuba ima temperaturu. Jer doktorica jučer na opštoj govori od zuba da ima groznicu i temperaturu. I drugi put kad dođe kod vas samo da joj dadnete potvrdu s pečatom da je bila kod vas, jer Džejla ne ide u školu pa da joj se može opravdati. I ja mislim da je trebala dobiti jači antibiotik". 


Piše doktor Mekić: "Pozdrav Džemila, da li ona sada ima manje bolove?"

Piše Džemila: "Zub je ne boli, komplet vilica i vrat je boli, pošto je otekla. Ne može ni vrat da okrene koliko je otekla."

Piše doktor Mekić: "Neka čisti zub poslije svakog obroka da ga ne bi hrana zatvorila. Neka nastavi sa tim antibiotikom i naravno da odmara još koji dan dok joj ne spadne totalno otok. Može koristiti hladne obloge, pomoći će joj."

U porukama se može vidjeti kako doktor Mekić savjetuje i da Džejla jede mekšu hranu.





Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.