Ruska vojska raketama napala Kijev, u Sumiju pogođen dom za nezbrinutu djecu


Ruska vojska pokrenula je raketni napad na Kijev, objavila je ukrajinska vojska. Vrh poljske vojske je saopćio da su zbog toga aktivirani poljski i saveznički avioni. 

Jedinice ukrajinske protuzračne odbrane angažovane su u odbijanju raketnog napada na Kijev, objavili su vojni dužnosnici na aplikaciji Telegram. 

Reutersovi svjedoci u Kijevu čuli su nekoliko glasnih eksplozija koje su zvučale kao djelovanje protuzračne odbrane.

U Sumskoj oblasti napadnuti su centar za socijalnu i psihološku rehabilitaciju djece i dom za nezbrinutu djecu. 

Prema prvim informacijama povrijeđeno je trinaest osoba. Među njima ima i djece, dječak od 7 i djevojčica od 13 godina.

Zgrada u kojoj je smješten centar nalazi se u sredini stambenog naselja. Na zgradi je oštećeno gotovo 400 prozora.

Ukrajinske zračne snage rekle su da je Kijev rano u ponedjeljak gađan balističkim raketama, dok su gradske vlasti rekle da jedinice protuzračne odbrane odbijaju napade.

U napadu je djelomično uništeno postrojenje sistema vodoopskrbe u kijevskom okrugu Holosivski, izvijestio je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu.

Hitne službe su intervenisale u više gradskih naselja, među ostalim i Solomjanski, gdje je glavna željeznička stanica i glavni aerodrom Kijeva, te Svjatošinski, rekle su gradske vlasti.

Napad je uslijedio tačno sedam dana nakon što je Moskva lansirala više od 200 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, ubivši sedam ljudi i pogodivši energetske objekte širom zemlje u onome što je Kijev nazvao "najmasovnijim" napadom u ratu.




Magazin PRESS / Avaz


 

Pokreće Blogger.