TUŽILAŠTVO BIH DOBILO DVIJE PRIJAVE ZBOG ODAVANJA POČASTI PRED SPOMENIKOM ZLOČINCU MLADIĆU U KALNOVIKU Aleksandar Goganović opet u centru skandala, ranije mu zasmetala zastava RBiH


Fotografiju koju je objavila Pilavdžija vjerovatno je većina vidjela barem jednom u životu. Ona je nastala 23. februara 1996. godine u Vogošći, tada je Vogošća vraćena Sarajevu, a u toj općini 23. februar obilježava se kao Dan reintegracije. 

Na slici se nalazi tadašnji načelnik Vogošće Muhamed Kozadra koji je umjesto trobojke na jarbol zakačio tada zvaničnu zastavu Bosne i Hercegovine.

Vjerujemo da je zamjenik ministra Goganović mogao provjeriti odakle ova slika potiče i shvatio bi da u njoj nema apsolutno ništa sporno i ništa što bi, kako je ranije rekao, predstavljalo "širenje mržnje i netolerancije prema Republici Srpskoj i srpskom narodu".

Tada je Goganović prijetio krivičnim prijavama oficirki OSBiH, te do danas ne znamo da li je to učinio. 

Tužilaštvo BiH napokon reagovalo

Faktor prenosi da je Tužilaštvo BiH danas zaprimilo dvije prijave "o navedenom događaju". 

"Jedna prijava se odnosi na osobe koje su navodno veličale lica osuđena za ratne zločine, a druga prijava za krivično djelo lažnog prijavljivanja protiv podnosioca prve prijave, a u kojoj se navodi da se ne radi o krivičnom djelu, te da je u pitanju obilježavanje koje nema veze sa osobama osuđenim za ratne zločine. Obje prijave su zaprimljene putem elektonske pošte, proslijeđene su putem CMS-a u rad postupajućim tužiocima, te će biti izvršene potrebne provjere, s ciljem donošenja tužilačke odluke", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Nakon objave skandala u medijima, reagirao je sam zamjenik ministra Goganović. Kazao je "u pitanju spomenik pripadnicima gardijske brigade i borcima Kalinovika".

"Na vrhu je srpska kapa - šapka, kao dio idejnog rješenja spomenika, koju su nosili srpski oficiri ne samo u prošlom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nego i u Prvom svjetskom ratu, dodao je Goganović, dalje ustvrdivši da se radi o "zlonamjernom širenju dezinformacija u cilju podizanja političkih tenzija".

Ministar odbrane Zukan Helez za sada bez konkretnih izjava za medije, osim što je za nekoliko njih izjavio da je odmah naložio Inspektoratu da utvrdi sve činjenice, a ako bude utvrđeno da je onako kako su mediji prenijeli da će poduzeti sve da odgovorni budu pozvani na krivičnu odgovornost.

Aleksandar Goganović, inače rođeni Dobojlija, je iz skupštinskih klupa grada Doboja došao na visoku funkciju u Ministarstvu odbrane BiH, član je Dodikovog SNSD-a. 




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.