JEZIV VIDEO IZ SARAJEVSKOG NASELJA - DOK JE U POZADINI "TREŠTALA" SRPSKA MAJKA IZ AUTOMBILA UZVIKIVALI "Živela Srbija"...Provokacije u zadnjih desetak dana imaju za cilj da izazovu... - POGLEDAJTE VIDEO S LICA MJESTA


Na društvenim mrežama se pojavio snimak za koji se tvrdi da je nastao na području Sarajeva, tačnije naselja Butmir.

Snimka je sa video-nadzora jednog objekta, a na njoj se može vidjeti i čuti kako iz automobila koji je bio u prolazu, uzvikuju "Živjela Srbija", dok u pozadini iz vozila dopire "treštanje" pjesme srpske "majke" i udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

O pomenutom snimku, ali i sve učestalijim provokacijama u posljednje vrijeme, smo razgovarali sa predsjednikom Antidayton pokreta Nihadom Aličkovićem.


"Godinama najavljujem da će oni već isprobanom taktikom sa tim tzv. 'Srpskim svatom' iz 1992. godine, zasigurno probati i ovaj put. Oni hoće od sebe da naprave žrtvu i da prikažu taj 'film' kao da je njih napao neko, da je njihova glava prva pala i da je neko njih sa tzv. federalne strane njih napao prvi", govori nam na početku.

Ističe da dešavanja poput ovih imaju cilj da izazovu reakciju. 

"Provokacije, koje su se desile u zadnjih desetak dana koje vidimo, kako na Ilidži, sa tim određenim licima koje galame uz povike 'Srbija' itd, tako i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine sa ostavljanjem nacionalističkih grafita i poruka, naročito gdje su povratnici, imaju za cilj  da izazovu scenarij koji oni priželjkuju. Prošle godine je bio slučaj muškaraca koji su u jednoj sarajevskoj kafani tražili četničke pjesme, pa su batinama poslani taksijem u Lukavicu. Toga će zasigurno biti ovih dana, ali ono na šta Bošnjaci, posebno patriote, ne smiju da nasjednu je upravo ta želja da od sebe naprave žrtvu i da ispadne da su Bošnjaci napravili neki incident sa smrtnim ishodom. Ono što se posljednjih godina učestalo dešava, ali se o tome gotovo i ne piše, su rafali iz automatskih oružja koji se čuju jako često, posebno u Podrinju", dalje je rekao Aličković.

Prema njegovim riječima, povratnici gotovo i ne govore o tome, zato što je to njima postalo gotovo normalno. 

"To 'rafalanje' je zasigurno pokazivanje neke sile i dominacije, ali se prvenstveno izvodi u svrhu ulijevanja straha, koje nikome ne može izazvati strah, osim onima koji imaju zaista teške traume iz agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, što je i razumljivo. Međutim, u Bosni i Hercegovini su odrasle i žive nove generacije koje ne pamte taj period, te im takve stvari ne predstavljaju neki vid traume, a ipak su trezvene i sigurne u sebe, te se ne boje takvih stvari. Naš pokret je u posljednjih deset do dvanaest godina radio na dizanju svijesti kod mlađih generacija o mogućnosti dolaska ovakvih dana, kao što su ova zadnja dva-tri dana, te da će sigurno doći do toga da sve te provokacije i ulijevanje straha budu učestaliji i veći", zaključuje Aličković u razgovoru.




 





Magazin PRESS / Source
Pokreće Blogger.