HAJMO BOŠNJACIMA DATI REZOLUCIJU A DRUGIMA NAORUŽANJE Mantra o „srpskom jedinstvu“, „uništenju Srba“ otkriva Vučićevu nervozu ali i francusku neprincipijelnu politiku?


Četiri su problema koja ovih dana zadaju glavobolju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Srbija je trenutno izložena pritiscima koji su uzrokovani problemima u regiji, odnosno Bosni i Hercegovini, zatim situacijom na Kosovu, pitanjem sankcija protiv Ruske Federacije, te rezolucijom Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, kazao je tako jutros srbijanski ministar finansija Siniša Mali.

Vučić je u četvrtak navečer nakon sastanka s političkim vodstvom RS rekao da će se Srbija svim političkim sredstvima suprotstaviti NATO zemljama "od Turske do Njemačke" u vezi s rezolucijom UN-a o genocidu u Srebrenici, ocijenivši da su "šanse za uspjeh male", ali da će se boriti za svaki glas u UN-u.

Na kalendaru zasjedanja Generalne skupštine UN-a četvrtak, 2. maj je označen kao datum u kojem će se na dnevnom redu naći izvještaj generalnog sekretara posvećen izgradnji kulture mira odnosno “promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i saradnje”.

U okviru te tačke očekuje se i rasprava o rezoluciji u povodu 29. godišnjice zločina u Srebrenici, u kojem su u julu 1995. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba (Vojska RS i MUP RS) nakon okupacije zone pod zaštitom UN-a ubili 8432 bošnjačka muškaraca i dječaka.

Taj je masakr u nizu presuda koje su donijeli Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) kvalificiran kao genocid.

Njemačka i Ruanda države su koje su prihvatile biti sponzori rezolucije o Srebrenici koja sada postoji u formi nacrta i o njenom se sadržaju još pregovara u diplomatskim krugovima u sjedištu UN-a. Francuska je također jutros saopćila da će biti kosponzor Rezolucije. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da bi "usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici moglo nanijeti veliku štetu regiji, a posebno BiH", dok je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će donijeti odluke protiv najavljene rezolucije. Na prvom mjestu istakao je tzv. „otcjepljenje RS“, najavljeno već nekoliko desetina puta. 

Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja treba biti izglasana u Generalnoj skupštini UN-a.

Emmanuel Macron je u videoobraćanju poručio da Francuska pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je Bosna i Hercegovina iskusila prije 25 godina u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata.

"11. jula 1995. i u danima koji su uslijedili ovdje u Srebrenici u BiH se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni. Sa dubokim emocijama pozdravljam preživjele žrtve genocida i njihove porodice i izražavam iskreno saučešće", poručio je Macron.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.