Ko je Dženis Kadrić, bivši pripadnik Specijalne jedinice FUP-a, uhapšeni u akciji "Consigliere"?


Jutros su u akciji MUP-a KS pod nazivom"Consigliere” uhapšeni Dženis Kadrić (35) i Alem Hodović (41).

Ko je Dženis Kadrić?

Dženis Kadrić je bivši pripadnik Federalne uprave policije, nekada i fizički najspremniji specijalac, koji je otišao u Dubai kako bi bio tjelohranitelj Edina Gačanina.

Dženis Kadrić je, objavila je Istraga.ba ranije, bio pripadnik Specijalne jedinice Federalne uprave policije, kada je, zajedno sa još četvoricom kolega u septembru 2016. godine u Sarajevu čuvao vođu kartela Tito i Dino. 

Kadrić je krajem prošle godine bio privođen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo po dolasku iz Dubaija, ali po sasvim drugom osnovu.

Nakon što je pokrenuta interna istraga, tokom koje su potvrđeni svi medijski navodi, Kadrić je napustio FUP, te je zajedno sa kolegom Ibrom Miladinom otputovao i Dubai, gdje se ubrzo preselila i njegova supruga koja, kako se može vidjeti na njenom Instagram profilu, živi na visokoj nozi.

Petorica pripadnika Specijalne jedinice Federalne uprave policije u septembru 2016. brinula su se za sigurnost Edina Gačanina. Specijalci Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić i Amir Druškić tih su dana uzeli bolovanje i bili su na slobodnim danima u Federalnoj upravi policije. Imali su samo jedan zadatak – štititi Edina Gačanina po svaku cijenu, piše Istraga.  O Titovoj sigurnosti, osim federalnih specijalaca, brinuo je navodno još i bivši pripadnik Legije stranaca – Adnan Pervan Legija. 

U znak zahvalnosti, Edin Gačanin Tito je odlučio da dodatno opremi Specijalnu jedinicu FUP-a.

“Za vrijeme boravka Edina Gačanina u BiH, prilikom zajedničkih kontakata imenovanog u društvima u kojima su pored Gačanina, Gordana Memije i drugih lica bili su pripadnici Specijalne jedinice FUP-a. Na jednom susretu, pretpostavlja se, dogovorena je nabavka-kupovina opreme za Specijalnu policijsku jedinicu FUP-a, na način da je Gačanin dao sredstva u gotovini Erminu Alameroviću zvanom Kiki, vlasniku firme RHEA EXPRES, a koji je, potom, nakon kontakata sa Mustafom Selmanovićem, komandantom Specijalne policijske jedinice, preko svoje firme uvezao i donirao opremu Ministarstvu unutrašnjih poslova federacije BiH, odnosno potom MUP FBiH je opremu dodijelio Specijalnoj jedinici FUP-a”, navedeno je u Informaciji koju je Federalna uprava policije dostavila Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hadrović više su puta objavljivali fotografije iz Dubaija, gdje su, nezvanično, vrijeme provodili upravo sa Gačaninom. Gačanin je godinama poslovao iz Dubaija. 

Gačanin je u Dubaiju uhapšen, te je u decembru prošle godine sklopio dogovor sa nizozemskim tužilaštvom. Okarakterisan je kao jedan o najvećih svjetskih trgovaca drogom sklopio je sporazum sa tužilaštvom u Nizozemskoj, prenose tamošnji mediji.

Sporazumno priznanje krivice je potvrdila Edinova advokatica Laura Versluis nakon izvještavanja u NRC-u (Nizozemskom vijeću za izbjeglice). Riječ je o ročištu koje je na sudu u Rotterdamu održano 1. novembra, a sud je 16. novembra odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Rotterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, piše nizozemski Crime Site.

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala da je vođa tzv. "super kartela" koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, talijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem. Osuđen je na 7 godina robije i milion eura kazne.

Kadrić i Hodović su pod istragom i sumnjiče se da su prali novac organizovane kriminalne grupe – Tito i Dino.

Oni su, prema navodima iz istrage, u Bosnu i Hercegovinu unosili ogromne količine novca stečenog upravo od dilanja droge, novac u legalne tokove su ubacivali kupovinom pokretne i nepokretne imovine. Pored sumnji u pranje novca, osumnjičeni su i za organizovani kriminal povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina droge.



Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.