DODIK OPLEO PO TROJKI Ne mogu zaokružiti priču o EU, poslušnici su Amerikanaca


Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik tvrdi kako tzv. sarajevske stranke, umjesto ravnopravnog i partnerskog odnosa, ponovo guraju priču o "pravima najbrojnijeg naroda" da odlučuju o procesima u Bosni i Hercegovini. On također smatra kako one svakim svojim pokušajem da negiraju osnovne principe na kojima počiva "ova državna zajednica", kako on naziva Bosnu i Hercegovinu, ubijaju i BiH.

"Opet imamo isti razvoj događaja. Svako ko prati politička dešavanja može doći do istog zaključka - Amerikanci su ponovo odigrali svoju ulogu. 'Trojka' je pokušala da se predstavi kao nosilac promjena i konstruktivan partner, ali u suštini oni su poslušnici koji ne mogu izložiti i zaokružiti priču o ispunjenju reformi koje traži EU iz jednog jednostavnog razloga - Amerikancima se to ne dopada", mišljenja je Dodik.

Usto, on smatra i kako su svi zaglavili, dok Amerikanci, kako tvrdi, ne izmisle nešto novo što "trojka" može predstaviti kao svoje.

"Holandija je također posebno aktivna ovih dana. Ministar Konaković još aktivniji", dodaje u objavi na društvenoj platformi X, nekadašnjem Twitteru.

Dodik naglašava kako su se bošnjački predstavnici radovali kada su na osnovu pisanja raznih portala i medija koji su, kako on smatra, u službi stranaca, a ne na osnovu stvarnih činjenica, ukinute sankcije zvaničnicima RS-a, te sami pozvali da se to donese do kraja, da se spriječi njegovo političko djelovanje i da se izoluje RS, ali i podignu optužnice.

"Pravi smisao svega toga je disciplinovanje Srba. To je način na koji Amerika funkcioniše. Ako te ne mogu kupiti, uništiće te. Očigledna stvar. Danas kada pišu o njima, nije ih baš briga, sada kažu da su laži. Sa jednakim žarom su komentarisali i pozdravili optužnicu protiv mene, a pitanje je kada će početi podizati optužnice i protiv njih. BiH nema pravosuđe niti vladavinu prava", ističe Dodik te dodaje:

"U takvoj nakaznoj BiH se preispituje Amerika, a u RS-u se ispituje narod i predstavnici srpskog naroda vode politiku u cilju zaštite srpskih interesa. Spremni smo za EU i to otvoreno pokazujemo konkretnim akcijama, ali bez spremnosti druge strane nema evropskog puta."

On zaključuje kako su Bošnjaci pred najvažnijom odlukom te da će od njihove odluke zavisiti sudbina Bosne i Hercegovine.

"Amerika ne može donositi odluke umjesto izabranih predstavnika, niti Bošnjaci mogu ostvariti dominaciju o kojoj sanjaju. Svi bi trebali prihvatiti jedino moguće rješenje koje osigurava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, a to je dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma. Bez toga neće biti ni BiH ni evropskog puta", utvrdio je Dodik.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.