UMRO VITOMIR ŽEPINIĆ Predratni zamjenik ministra policije BiH, lažni psihijatar i svjedok Karadžićeve odbrane


U Australiji je u 71. godini umro Vitomir Žepinić, posljednji predratni zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH, koji je na ovu funkciju došao kao kadar SDS-a. Žepinić je 1954. godine rođen u Sarajevu.

Iz tog period ostaja je njegova zajednička izjava, koju je dao sa tadašnjim ministrom Alijom Delimustafićem, kada su rekli kako rata neće biti dok su njih dvojica na čelu MUP-a. Nedugo nakon toga krenuo je za Radovanom Karadžićem, Nikolom Koljevićem, Biljanom Plavišić, Momčilom Krajišnikom i ostalima na Pale. MUP tadašnje BiH je "pukao" upravo po nacionalnim šavovima.

Žepinić se odselio u australiju, a u međuvremenu je dva puta osuđivan, jednom u Australiji, a jednom u Velikoj Britaniji. Oba puta zbog toga što se lažno predstavljao kao doktor psihologije i klinički psiholog. Doduše, u Sarajevu jeste diplomirao na odsjeku za psihologiju, ali na Filozofskom, a ne na Medicinskom fakultetu i sa psihologijom kao granom medicine nije imao dodirnih tačaka.

Žepinić je u više navrata bio svjedok pred Haškim tribunalom, i to kao svjedok odbrane ratnih zločinaca. Između ostalih, bio je svjedok odbrane Radovanu Karadžiću. U toku svjedočenja Karadžiću izjavio je kako su njih oba željeli da ostane Jugoslavija, ali da su na to gledali sa potpuno suprotnih strana. U iskazu je rekao kako je za njega Jugoslavija bila "od Triglava do ĐevĐelije", dok je Karadžić priželjkivao "nekakvu krnju Jugoslaviju, veliku Srbiju, podjelu Bosne...".

Na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu je, između ostalog, izjavio kako žali što uoči rata nije pohapsio sve članove Vlade, Skupštine i Predsjedništva BiH, te da bi tako "narod dobio mogućnost da glasa za život, umesto za rat koji su nudili tadašnji politički lideri".





Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.