PLENKOVIĆ PORUČUJE Mislim da je dobro to što se desilo u Sarajevu, sada je...


Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je nedolaskom na sastanak s članovima Predsjedništva BiH zbog Željka Komšića dodatno osvijestio kod nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen problem pozicije Komšića.

- Ja čak mislim da je to dobro da se to dogodilo danas (jučer op.a), kad smo došli u zajednički posjet Sarajevu, pa da sama ta činjenica se dodatno osvijesti kod naših partnera, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Plenković se nada da je sada i kod ovih evropskih zvaničnika "veća svijest o problemu legimitnog predstavljanja Hrvata".

- Rutte i Von der Leyen su to itekako razumjeli. Ja sam im to, naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerojatno i kod njihovih saradnika veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu (BiH), kazao je Plenković, koji je ponovio da Komšić “nije legitimno izabran član Predsjedništva jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati".





Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.