OVO JE NAJVIŠI DUŽNOSNIK HAMASA KOJI JE DANAS UBIJEN U LIBANU Vodio operacije na Zapadnoj obali


Najviši dužnosnik Hamasa i jedan od osnivača vojnog krila te organizacije Saleh al-Arouri, šef operacija na Zapadnoj Obali, poginuo je u eksploziji u predgrađu Bejruta, koja izaziva nove strahove da bi sukob između Izraela i Gaze mogao dodatno eskalirati.

Vojno prisustvo
Arouri, koji je predvodio prisustvo Hamasa na Zapadnoj obali, pronađen je i ubijen u Libanu s kojima je održavao dobre odnose, uključujući i Hezbolah. On je također bio povezan i sa Iranom, ali Hamasu se pridružio još 1987. godine kao vođa islamskog studentskog pokreta koji pomaže uspostavljanje vojnog prisustva Hamasa na Zapadnoj obali.

Ovaj 57-godišnjak je bio osnivački komandant brigade Al-Kasam, vojnog krila grupe iako je on deklarativno bio jedan od političkih vođa. Bio je šef operacija na Zapadnoj obali, a SAD su ga 2015. godine označile kao opasnog globalnog teroristu.

Smatralo se da je on ključna ličnost u Hamasovoj finansijskoj mreži i u pregovorima o taocima/primirju. Više puta je učestvovao u pregovorima sa IDF-om s ciljem zamjene zarobljenika te je 2011. godine uspio dogovoriti razmjenu 1.000 palestinskih zatvorenika u zamjenu za kaplare Izraelske vojske.

Nekoliko detalja
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) je još u avgustu 2023. prijetio da će ubiti Arourija. To se dogodilo prije nego što je izbio rat između Izraela i Hamasa.

Krajem oktobra, gospodin Arouri se sastao sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom i vođom Islamskog džihada Ziadom al-Nakhalahom kako bi razgovarali o narednim koracima u ratu, ali se pojavilo nekoliko detalja o njihovom razgovoru. 

Bio je to prvi sastanak te vrste o kojem je javno izvještavano od početka rata.





Magazin PRESS / Avaz


 

Pokreće Blogger.