KONAKOVIĆ ISKRENO Plenković je najveći zagovornik evropskog puta BiH, ali jučer je...


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković organizovao je danas konferenciju za medije povodom prve godine mandata na čelu ovog ministarstva.

- Uspjeli smo dobrim međuljudskim odnosima ustvari nadomjestiti nedostatak ljudi. Stanje je bilo zapušteno u Ministarstvu. Našli smo veliki broj nepravilnosti, neke smo proslijedili Tužilaštvu BiH. Imamo četiri sektora, od 1998. je tako koncipirano i ništa se nije mijenjalo. Sada smo pripremili sistematizaciju s 9 sektora, očekujemo usvajanje, naglasio je Konaković.

Kazao je da su zatekli nekoliko revizorskih izvještaja koji preciziraju šta bi se trebalo popraviti.

- Mi smo to ozbiljno shvatili i radimo na tome. Mijenjamo neuređeni sistem. Naša web stranica je nepregledna, radimo na izradi nove i modernije web stranice. Radimo i na stranici web ekonomije. To je važan dio našeg posla a nismo imali do sada priliku ga promovirati. BiH je bogatija za nekretninu u Podgorici. Na tragu smo rješenja da to što uradimo s našom misijom u Njujorku. Imamo obavezu da renoviramo zgrade u Beču i Budimpešti, i još neke, kazao je.

- Imali smo 11 posjeta službenih ministara vanjskih poslova. Održali smo više od 130 sastanaka sa svjetskim zvaničnicima. Imamo jako dobru regionalnu saradnju, kada je naša strana u pitanju. Učestvovali smo na brojnim forumima u svijetu. Napokon smo dobili ukidanje viza za naše građane UAE, sa Sjevernom Irskom smo zatražili ukidanje. Ne vidim liberalizaciju s Velikom Britanijom jer je njihov stav takav, nema veze s našim odnosima. Pasoš BiH je vrijedniji za nekoliki procenata, mišljenja je Konaković.

- Ponosan sam na našu akciju u Gazi i evakuaciju građana. Uspjeli smo ono što velike svjetske sile nisu, evakuirali smo 43 lica, a čekaju još 4 osobe koje imaju odobrenje izraelske strane. Ima još 7 osoba koje nemaju to odobrenje. Radi se na evakuaciji 4 porodice iz Sudana, riječ je i 32 osobe državljana BiH i surodnika. U Grčkoj imamo prestrašan slučaj. Presuđen je na dugu kaznu zatvora državljanin BiH. Pružili smo pravnu i svaku drugu pomoć svakom Bosancu i Hercegovcu, rekao je.

O SRBIJI, VUČIĆU...
- Pogledajte šta se dešava u Srbiji koja kaže da je lider zapadnog Balkana. Selmu Bajrami je zaustavila Srbija, bez sigurnosnih provjera. Vulin je rekao ja sam to naredio. Nije to nalog BIA-e. Ovo je pitanje autokratije, crne rupe... Pozivam Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića da se oglase. Da li je ovo vlastiti stav države ili ne mogu kontrolisati sigurnosne sisteme. Ponosimo se svojom demokratijom i nećemo uzvraćati istom mjerom. Mi to ne radimo, sloboda govora je zagarantovana, kao i iskazivanje mišljenja. Ne smije zaboraviti da je Aleksandar Vulin onaj koji je studenticama koje su veličale ratne zločince ponudio stipendiju u Beogradu. Srbija mora reći šta je njeno pravo lice, ono što slušamo o evropskim integracijama ili ovo koje gledamo i doživljavamo sa našim građanima, rekao je Konaković, pišu Vijesti.ba.

Konaković je rekao da nije dobio nikakvo pismo/zahtjev od Željke Cvijanović, nego od šefa njenog kabineta.

- Na taj zahtjev ne mislim odgovoriti, odgovorit će šef mog kabineta, kada se vrati sa puta. Kada Cvijanović uputi zahtjev direktno meni, tada ću imati obavezu da odgovorim, rekao je Konaković.

- Zlatku Lagumdžiji nisam dao nalog, instrukciju, kada god je EU usklađena, pratite stavove EU. Postupio je ispravno i uradio ono što BiH mora raditi, da nije prekršio bi Zakone, rekao je.

SASTANAK U PONEDELJAK
- Imamo nečelne dogovore sa partnerima. Mi smo (Trojka) u ponedjeljak sazvali veliki sastanak, poslali smo poziv u 13 sati svim parlamentarnim strankama na nivou države, poziv za razgovore o izmjenama Ustava, kako bi se po nama riješio prvi primarni prioritet pretpostavka za izmjene Izbornog zakona po presudama međunarodnih sudova, kazao je Konaković.

Govoreći o situaciji na BHRT-u rekao je da funkcionisanje BHRT-a dugoročno može biti riješeno samo kvalitetnim odnosima BHT-a i FTV-a, i to je imperativ za menadžmente tih emitera.

O Izbornom zakonu

- U Neumu smo bili blizu. Tri kluba bez etničkog prefiksa. To je evropski imperativ. Međutim, ljudi su odlučili praviti kampanju, istakao je.

Mogu li ići izmjene Izbornog zakona bez izmjena Ustava? Da ili ne?

- Mi mislimo da mogu ići izmjena Ustava, rekao je Konaković.

- Mislim da je neprimjereno da Plenković ne ode u instituciju BiH, kao što je neprimjereno da Komšić nazove Plenkovića Putinom. Ja to ne radim i o tome neka njih dvojica govore, zašto se tako časte, da li na tome ima skupljanja nekih poena jeftinih političkih, jer se ja politikom bavim na drugi način. Nisam vidio da je Schmidt podložan pritiscima. Plenković je čovjek koji je najveći zagovornik našeg evropskog puta. On je jučer doveo Ruttea i Leyen u BiH. Plenković kaže, svoje ću saradnike oslobodit obaveza u Vladi RH da dođu da vam pomognu, rekao je Konaković.





Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.