KAKAV JE TO OTAC? DETALJI AKCIJE "DAMA" Uhapšen policajac koji je kćerki omogućavao da...


Osnovni sud Brčko distrikta BiH odbio je prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH za određivanje pritvora policijskim službenicima I. Ristiću (49) i S. Deniću (48), koji su prije dva dana uhapšeni u nastavku operativno-policijske akcije „Dama“.

Ristića i Denića sumnjiči se da su 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R, koja je dan ranije uhapšena u okviru iste akcije, bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist.

Sumnja se da su njih dvojica u više navrata zahtijevali i primili novac da ne poduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga, propisane Zakonom o kaznenom postupku Brčko distrikta BiH.

Kako se navodi u tužilačkom prijedlogu za određivanje pritvora, oni su pribavljali korist I. R. i A. T. u vidu omogućavanja nesmetane prodaje opojnih droga, osiguravanja povoljnijeg položaja u kaznenim postupcima za I. R, ali i u vidu stvaranja uvjerenja kod konzumenata i prodavača opojnih droga da ona ima zaštitu policijskih službenika i da može ostvariti efektivnu kontrolu nad njihovim postupcima.

Sumnja se da je ona s ciljem sticanja finansijske koristi organizovala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga cannabis sativa l, amfetamin speed i MDMA extasy.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.