BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BIH PETRICH PORUČUJE Dodik je za Rusiju...


Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni izaslanik EU za Kosovo, Wolfgang Petritsch, iznio je svoje stavove u emisiji Pressing na N1, dotičući se mogućeg povratka Donalda Trumpa na političku scenu i njegovog utjecaja na odnose između EU i SAD.

Prema riječima Petritscha, izbor gospodina Trumpa ne bi bio dobar znak za odnose između EU i Amerike. Ipak, naglasio je da se niko, uključujući i Milorada Dodika, ne bi trebao oslanjati na Trumpa te da je važno shvatiti da je Europska unija već suverena politička moć u svijetu i da sve manje ovisi o SAD.

Petritsch vjeruje da bi povratak Trumpa bio snažna poruka EU da djeluje ujedinjeno. Kao primjer naveo je brzu i ujedinjenu reakciju EU na rat između Rusije i Ukrajine. Tvrdi da će EU postupiti jedinstveno i učinkovito ako SAD ili sam Trump odluče poduzeti nešto protiv EU.

Osvrnuvši se na Dodikove najave o "samostalnosti" Republike Srpske, Petritsch je iznio skeptičan pogled na takav scenarij. Smatra da bi mala država sa 700 hiljada stanovnika bila izolovana, usporedivši je s Abhazijom i Južnom Osetijom, a tvrdi da je malo vjerojatno da bi je itko priznao. Osvrnuo se i na ruski utjecaj na Balkanu, ističući da je Balkan geopolitički predaleko čak i za Rusiju te da će kroz sukob u Ukrajini postati slabija.

- Nije sada trenutak da govorimo o tome da će neko poput Dodika na bilo koji način profitirati od Putina i Rusije. Upravo suprotno. Dodik je za Rusiju korisni idiot, a to nije uloga koju bi iko u Evropi trebao prihvatiti, istaknuo je Petritsch za N1.

Ove riječi upućuju na važnost suradnje s Rusijom, ali istovremeno naglašavaju potrebu za oprezom u očekivanju bilo kakvog stvarnog utjecaja Rusije na Balkanu.





Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.