STRAŠNA BIOGRAFIJA Ko je policajac koji je danas uhapšen u Nikšiću zbog ratnih zločina u Hadžićima - POREDE GA SA...


U Nikšiću u Crnoj Gori danas je uhapšen policajac inicijala Z.G., koji se sumnjiči za ratne zločine počinjene 1992. godine na području općine Hadžići.


Kako Oslobođenje saznaje, radi se o Zoranu Gaševiću, koji je u toku rata, među Bošnjacima Hadžića bio "čuven" po zločinima koje je počinio ili naredio. Preživjeli Hadžićani su ga upoređivali sa Veselinom Vlahovićem Batkom, osuđenom ratnom zločincu koji je bio poznat po brutalnosti i zločinima koje je činio u sarajevskom naselju Grbavica. Samo poređenje sa Batkom dovoljno govori o tome kakav je bio Gašević.

Zoran Gašević se takozvanoj srpskoj policiji priključio odmah na početku rata. Nakon okupiranja centra Hadžića u maju 1992. godine imenovan je za glavnog isljednika. Također, bio je i upravnik logora pod nazivom Garaža.

Garaža se smatra logorom smrti i svaki drugi logoraš u ovom logoru je ubijen. Mnogi ni do danas nisu pronađeni. Ovo je prvi formirani logor na okupiranoj teritoriji Hadžića. Formiran po naredbi Kriznog štaba koju je sproveo SJB Hadžići  i koji je bio pod njihovom upravom, a egzistirat će do augusta 1992.  godine.  Pored Zorana Gaševića, logoraše će ispitivati i premlaćivati Borislav Banduka,  Mirko Jokić, Miro Kecman, Mladen Kecman, Nemanja Jovičić (osuđeni ratni zločinac), Mladen Tolj kao i mnogi drugi četnici.

Također, postoje informacije da je predsjednik SDS-a u Hadžićima u to vrijeme Ratko Radić platio Zoranu Gađeviću da 14 ubijenih Hadžićana prebaci i ukopa negdje na Krupcu. Peije ukopa na ubijene su ispaljivane zolje, kako bi tijela izgorila do neprepoznatljivosti. Tijela ubijenih su pronađena i ekshumirana 2004. godine.

Juna 22. 1992. godine 284 logoraša iz Hadžića sa više autobusa prebačena su u kasarnu "Slaviša Vajner Čiča" u Lukavicu. U pratnji logoraša bili su Zoran Gašević, Stevo Lubura, kao i osuđeni ratni zločinci Rade Veselinović i Nemanja Jovičić. Juna 23. na 24., sudija Slobodan Avlijaš, bivši pomoćnik ministra pravde tzv. Srpske Republike, predaje spisak hadžićkih logoraša na kome su već označena lica za likvidaciju. Spisak zarobljenih Bošnjaka je čitao Vojo Vukotić. Od 284 logoraša, u ovoj kasarni je izdvojeno njih 46, i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Još 26 će biti ubijeno u drugim logorima i živom štitu. Postoje informacije da su spiskove su pravili Zoran Gašević i Nemanja Jovičić, ali se ne zna po čijem naređenju? Komandant kasarne u to vrijeme bio je potpukovnik Desimir Šarenac.

Zoran Gašević je 26. juna 1992. godine došao sa nekoliko četnika u logor Garažu i izveo Aliju Bašića, Ramiza Hrgića i Aliju Kovačevića. Nakon premlaćivanja do smrti, odvezao ih je kombijem u Vučine-Igman, gdje su strijeljani. Njihova tijela pronađena su i ekshumirana 1999. godine.

Inače Zoran Gašević ima i zavidan porodični pedigre. Naime, njegov otac Ratko Gašević je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih također u Hadžićima. Uhapšen je kada je došao u Hadžiće radi ostvarivanja imovinskih prava.

Naime, Gaševići su porijeklom iz Crne Gore, iz okoline Nikšića. Zoranov otac Ratko se doselio prije rata u Hadžiće, gdje ostao do rinetegracije ove općine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Uhapšen je krajem januara 2003. godine. Prvostepenom presudom osuđen je na deset godina zatvora, da bi u žalbenom postupku kazna bila smanjena na osam godina, piše Oslobođenje.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.