ŠTA JE OVOJ ŽENI? Nakon odgođenog suđenja Dodiku Cvijanovićka OTKRILA šta ju je uvrijedilo u sudnici


Optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nazvala je političkom ujdurmom.

- Ovo je politički pripremljena optužnica. To znači da ona ne može da izdrži pravnu provjeru i nema svoje pravno utemeljenje, kazala je Cvijanović.

Ona je, kao i ranije ponavljala tvrdnje kako se na ovaj način nastoji onemogućiti Dodik da vrši svoju zakonom definisanu dužnost predsjednika RS-a, te da Dodik nije radio ništa drugo nego provodio zakon.

- Osim toga, na ovaj način se nastoji oduzeti pravo Narodnoj skupštini RS-a da obavlja svoju Ustavom i zakonima predviđenu zakonodavnu dužnost, rekla je Cvijanović.

Dodala je kako bi se ovakvo stanje trebalo riješiti, ali da to ne može raditi Christian Schmidt, negirajući ponovo njegova ovlaštenja kao visokog predstavnika. Također je istakla jednu scenu iz sudnice.

- Onime što se dešavalo u sudnici sam duboko razočarana, čak i lično povrijeđena. Naime, sudija je u jednom trenutku rekao i kako se u publici nalaze budžetlije, ili budžetaši, kako li se već izrazio. Mi imamo pravo biti u publici. Uostalom i on kao sudija je budžetski korisnik, kao i cijelo pravosuđe. Mi smijemo biti tu, ali se ne smije prisluškivati i uzimati lova na nezakonit način, dodala je Cvijanović.

Naglasila je i kako nastavak suđenja, odnosno dolazak zvaničnika iz RS-a na Sud BiH u znak podrške Dodiku, predstavlja ubijanje BiH.

Osvrnula se i na današnju Schmidtovu izjavu u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao dana RS-a, rekavši kako nije normalno da neko ko nema ovlaštenja govori o tome šta se smije, a šta ne smije slaviti.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.