ANALITIČAR POJAŠNJAVA Kako je mobitel promakao policajcima koji su pretresali Vasviju Vidović? Kako su ga uopće unijeli? Ne uklapa se nešto u toj priči


Vijest o privođenju predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, potresla je Bosnu i Hercegovinu.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je pomenuti dvojac osumnjičen za prisluškivanje sudija 2020. godine.

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović u razgovoru za naš portal je komentarišući ovaj slučaj kazao da misli da "postoji politička pozadina iza cijele priče".

"Mislim da je sve manje-više što se dešavalo vezano za gospodina Mehmedagića i njegovo pravno gonjenje uvijek imalo sa sobom tu političku konotaciju iz razloga što je poznato da je on bio blizak vladajućoj stranci tih godina (SDA) i mislim da sve što je uslijedilo nakon toga je dio paketa konfrontacije što sa SDA, kao političkom strankom, što sa političkom elitom među Bošnjacima", kazao je, između ostalog, Muhasilović.

Kajganić je danas potvrdio i navode o privođenju advokatice Vasvije Vidović. Potvrdio je i pisanja medija da je pokušala iznijeti mobitel osumnjičenog. Pitali smo našeg sagovornika ima li logike da se tako ugledna advokatica bavi takvim radnjama?

"Nema ni meni logike. Kako je to moglo sigurnosti u SIPA-i da promakne taj telefon. Kako su ga oni uopće unijeli tu, pa ga je ona pokušavala da iznese, naravno, ukoliko je to uopšte tačno. Kako je promaklo policajcima koji su je pretresali, jer su je morali evidentno pretresti, tako da se to ne uklapa u tu priču. Mislim da je i gospođa Vidović žrtva trenutnih dešavanja. Znamo svi ko je ona, ali je bilo nekoliko bitnih procesa koji su bili ispolitizirani, bila je i u odbrani Fadila Novalića, ali i nekih drugih bitnih stvari za Bosnu i Hercegovinu kada je prije deset i više godina išla po Haagu. Ona je vrlo bitan advokat za Bosnu i Hercegovinu, nije tek obični advokat, tako da mislim da bi ona mogla biti eventualna meta", rekao je Muhasilović.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.