UKRAJINI SE SPREMA VELIKO ZLO Britanski obavještajci otkrili šta Rusi spremaju - OVO JE ZASTRAŠUJUĆE


Dovoze municiju koja se koristi drukčije nego prije, to više nije danonoćno granatiranje. Polako počinju štedjeti, spremaju se za ofanzivu punog obima, naveo je Hajdaj

Ruska je vojska vjerojatno pokušala ponovno pokrenuti velike ofanzivne operacije u Ukrajini od početka januara ove godine, s ciljem zauzimanja dijelova Donjecka koje drži Ukrajina, objavilo je britansko ministarstvo odbrane. 

Međutim, i dalje je malo vjerojatno da će Rusija moći stvoriti snage potrebne da značajno utječu na ishod rata u sljedećih nekoliko sedmica, dodaje se u izvještaju. 

Ukrajinski dužnosnik Serhij Hajdaj objavio je da Rusija šalje pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofanzive koja bi mogla započeti sljedeće  sedmice duž fronta na kojem se mjesecima vode nemilosrdne bitke.

Očajnički želeći da zapadna vojna pomoć stigne, Ukrajina predviđa da bi Rusija mogla pokrenuti veliku ofanzivu oko 24. veljače na godišnjicu invazije, koju Moskva ustrajno naziva "specijalnom vojnom operacijom".

DOVOZE VIŠE OPREME

Ukrajina i sama planira proljetnu ofanzivu kako bi ponovno zauzela izgubljeni teritorij, ali čeka isporuku obećanih zapadnih projektila većeg dometa i borbenih tenkova, a neki analitičari kažu da je zemlja mjesecima udaljena od toga da bude spremna.

"Vidimo sve više i više ruskih rezervi koje se raspoređuju u našem smjeru, vidimo da se dovozi više opreme", rekao je Hajdaj, ukrajinski guverner pokrajine Luhansk pod ruskom okupacijom.

"Dovoze municiju koja se koristi drukčije nego prije, to više nije danonoćno granatiranje. Polako počinju štedjeti, spremaju se za ofanzivu punog opsega. Najvjerojatnije će im trebati deset dana da prikupe rezerve. Nakon 15. februara možemo očekivati tu ofanzivu bilo kada", rekao je Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

Rat doseže ključnu tačku kako se približava njegova prva godišnjica, Ukrajina više ne ostvaruje uspjehe kao u drugoj polovici 2022., a Rusija pritišće sa stotinama tisuća mobiliziranih rezervnih vojnika, navodi Hina. 

VOJNO ISKUSTVO

Predsjednik Volodimir Zelenski najavio je da će kadrovske promjene na granici i ratištu bojišnici osnažiti vojne napore Ukrajine usred neizvjesnosti oko budućnosti njegovog ministra obrane, baš u trenutku kada Rusija napreduje na istoku prvi put u šest mjeseci.

U svom obraćanju sinoć, Zelenski je rekao da želi kombinirati vojno i upravljačko iskustvo u lokalnoj i središnjoj vlasti, ali nije se izravno pozabavio zabunom oko toga hoće li njegov ministar obrane Oleksij Reznikov biti smijenjen.

"U brojnim regijama, posebno onima na granici ili na prvoj liniji, imenovat ćemo čelnike s vojnim iskustvom. One koji se mogu pokazati najučinkovitijima u obrani od postojećih prijetnji", rekao je.

Reznikov je rekao za Ukrajinsku pravdu tokom vikenda da obavještajni podaci sugeriraju da će nova ruska ofanziva vjerojatno doći s istoka ili juga.

"Njihov san je proširiti kopneni koridor do Krima kako bi se nastavila opskrba. Stoga su, naravno, ključni rizici - istok, jug, a nakon toga sjever", kazao je.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.