TURKOVIĆ KOMENTARISALA MOGUĆNOST DA ŠULIĆ BUDE NOVI MINISTAR U VIJEĆU MINISTARA BIH To bilo prepuštanje proruskim snagama



Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković smatra da izbor SNSD-ovog Denisa Šulića u Vijeće ministara ne bi bio dobar.


- Ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagama. Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtjevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda - navela je Turković.


"Dovoljan je jedan ministar"


Mišljenja je da to ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg.


- Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD i HDZ i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH. Podsjećam sve da su upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji. Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka - poručila je Turković.


"Djelovali smo usaglašeno"


Kaže da često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra, uz nju i Selmo Cikotić i Sifet Podžić, djelovali usaglašeno i "spriječili da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad."


- Prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici bi bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije - zaključila je Turković.



Magazin PRESS / Avaz

 

Pokreće Blogger.