Sramotna izjava Tegeltije o Nešićevom dizanju tri prsta u Sarajevu - EVO KAKO TO OBJAŠNJAVA



Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, stao je u odbranu novoizabranog ministra odbrane BiH Nenada Nešića koji se pred državnim Parlamentom pozdravljao sa fašističkim pozdravom dizanjem tri prsta, a isto to ponovio na Federalnoj televiziji.


Tegeltija smatra da "zgrožavati se na Nešićev pozdrav sa tri prsta i predstavljati to kao nešto zabranjeno znači osporavati srpsku nacionalnu simboliku i pravoslavnu vjeru".


- Pozdrav sa tri prsta je srpski nacionalni pozdrav koji svoje utemeljenje ima u pravoslavlju - Svetom trojstvu (Otac, Sin i Sveti duh) - naveo je on na Twitteru.


On kaže da su simboliku srpska tri prsta tokom istorije upotrebljavali Karađorđe, Miloš Obrenović i Njegoš te da su ga do sada osporavale samo ustaše u NDH.


Fašistički pozdrav sa tri prsta


Pozdrav sa tri prsta se smatra fašističkim i provokacijom među Bošnjacima i Hrvatima. Srpski vojnici su pokazivali tri prsta kao pozdrav za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i prilikom izvođenja teških zločina koje je potvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ovaj pozdrav se obično pripisuje nacionalistima.


Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred Parlamenta BiH.




Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.