ŠMIT O SUSRETU S DODIKOM Možemo i na Jahorinu, sve u korist države


Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), gostujući u emisiji "MAT" BN Televizije, odgovorio je na pitanje o sastanku sa predsjednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Šmit je govorio o korupciji u Bosni i Hercegovini, pravosuđu, ali i kandidatskom statusu, te šansi koju moraju iskoristiti bosanskohercegovački političari.

Naveo je da je suzbijanje korupcije najvažnije pitanje u Bosni i Hercegovini, te je optimistično najavio pokazivanje zuba korumpiranim političarima, sudijama i tužiocima.

- Građani BiH zaslužili su status zemlje kandidata za Evropsku uniju. Ovo je prilika da politički lideri rade u korist ljudi u BiH, na poboljšanju njihovog života - mišljenja je Šmit.

Šmit od novih vlasti očekuje da brzo formiraju Vlade, ali i da što prije počnu da rade na rješavanju 14 prioriteta EU. Visoki predstavnik je rekao da se viđao i sastajao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da je s njim imao pragmatične razgovore o temama vezanim za BiH.

Šmit je govorio i o Izbornom zakonu, te najavio izmjene koje bi se trebale dogoditi u narednih šest mjeseci.

- Ne samo ja nego i neki koji znaju su govorili "hajmo uvesti elektronsko glasanje". Ali to ne može da se uvede za par sedmica, ta tehnika postoji i može se uvesti za dvije godine - rekao je Šmit za BN.

Upitan ima li kontakt sa predsjednikom RS, Šmit je odgovorio:

- U posljednje vrijeme nisam dobio nikakavih poziva od njega, ni na skijanje, ni na šta, ali bit ću spreman ako hoće na Jahorini da se sa njim sretnem. To sam uvijek govorio. Meni je bitan posao, a ne ličnost. Činjenica da smo se gospodin Dodik i ja sastajali ranije i zajedno smo donosili odluke u korist zemlje, zašto ne bi moglo biti i u budućnosti - poručio je Šmit.



Magazin PRESS / Avaz


 

Pokreće Blogger.