IVANA MARIĆ UDARILA NA IRFANA ČENGIĆA Možda smo se riješili SDA, ali nismo SDA-ovaca skrivenih u drugim strankama


Aktuelni federalni zastupnik i kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo Irfan Čengić podnio je "zahtjev predsjedavajućem i zamjeniku Domu naroda Parlamenta FBiH, da u skladu sa nametnutim Schmidtovim amandmanima na Ustav, do 11. oktobra zakažu sjednicu na kojoj će se razmatrati zakon kojim se povećavaju invalidnine".

Taj dan istječe rok 45+30 dana po Schmidtovim nametnutim amandmanima u kojem su dužni razmatrati usvojeni zakon iz Zastupničkog doma. Ovaj zahtjev će povećati invalidnine ili će odmah pokazati koliko su Schmidtove nametnute odluke šuplje, beskorisne i lažne deblokade nude. Koliko su šuplje i zlonamjerne Schmidtove odluke i ne daju blokadu pokazuje sljedeće:

Nema garancija kada bude imenovan predsjednik FBiH i potpredsjednici, da će oni imenovati novu Vladu FBiH.

Kada sam pojedincima iz međunarodne zajednice predlagao da dodaju dio, da ukolilo predsjednik FBiH opstruira ili Parlament odbije njegov prijedlog, da mogu potpredsjednici predložiti Vladu FBiH, odgovor na to je bio "onda možete HDZ izbaciti".

Koliko je šupalj Schmidtov prijedlog, on uopće ne predvida sljedeću situaciju. Šta ukoliko klubovi Bošnjaka i Srba budu tražili i predložili predsjednika FBiH a ne potpredsjednike? On se oslanja isključivo na dosadašnju praksu a ne pravne norme.

Nigdje ne piše da Klub Hrvata predlaže predsjednika a druga dva kluba potpredsjednike. Po Ustavu i Bošnjak i Srbin mogu biti predsjednici FBiH, samo je praksa da je to Hrvat do sada bila.

Šta će biti u toj situaciji? Da li će nakon isteka roka svim klubovima se smanjiti broj potrebnih delegatskih ruku za novi prijedlog?

Nema odgovora. Schmidtov prijedlog je šupalj i zlonamjeran, i u potpunosti odgovara daljim blokadama. Danas je na sjednici usvojen nacrt zakona o minimalnoj plaći, smatram da je ovo samo lažna kupovina vremena. Očekujem da ukoliko koalicija ujedinjeni formira vlast hitno usvoji ovaj zakon i smanjenje poreza i doprinosa na plaće - poručio je Čengić.

Njegove stavove na svom FB-u prokomentarisala je politička analitičarka Ivana Marić.


"Kakvog li paradoksa, da se član multietničke SDP, buni zato što "Bošnjaci neće moći kontrolisati procese". Pri tome misli na to što je Schmidt propisao da premijer FBiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ne mogu biti iste nacije. Njemu smeta što obje funkcij ne mogu zauzeti Bošnjaci. Baš onako multietnički. Zar SDP nema dovoljno kvalitetnih Srba, Hrvata ili Ostalih koji bi bili prikladni za jednu od te dvije funkcije?


Ne treba onda da nas čudi što u tome ima podršku SDA političara i medija. 


Možda smo se riješili SDA, ali nismo SDA-ovaca skrivenih u drugim strankama, napisala je Marić.




Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.