IMA LI KRAJA LICEMJERSTVU? Trojka poziva na što bržu uspostavu vlasti, traži i reakciju Šmita, a blokiraju...


Potvrđivanje mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH pozdravile su danas redom stranke trojke SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka najavljujući što bržu uspostavu vlasti na svim nivoima.

Posebno je to u svojoj reakciji istaknuto iz Naroda i pravde.

„Sasvim je jasno da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana rekordno brzo, što će, ako se zna da Vlada FBiH i neke kantonalne vlade rade u tehničkom mandatu već četiri godine, biti značajno sa aspekta rješavanja ključnih prioriteta građana BiH“, dio je iz saopćenja NIP-a nakon potvrđivanja Borjane Krišto.

Iste ove tri stranke još u izbornoj noći najavile su da će nastaviti „pozitivnu priču“ i vrlo brzo formirati Vladu KS. No, od izbora su prošla dva i po mjeseca, a Vlada KS se ni ne nazire.

Na jučerašnjem sastanku stranačkih delegacija pet stranaka koje će činiti buduću Vladu KS (uz stranke trojke još su Stranka za BiH i Za nove generacije) istaknuto je da nove Vlade KS neće biti ni naredna dva mjeseca i da će se čekati formiranje vlasti na višim nivoima iako za to nema nikakvog zakonskog uporišta izuzev političke samovolje!

Dakle, iako je jasno iskristalisana skupštinska većina, izabrano novo rukovodstvo, izabrani delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH, političke stranke zbog određenih kalkulacija vezano za više nivoe vlasti i funkcije koje će dobiti blokiraju uspostavu nove Vlade. Kanton Sarajevo isključivo zbog političkih dogovora potpuno svjesno produžava mandat stare Vlade.

Zbog političke samovolje Kanton Sarajevo u 2023. godinu ulazi s privremenim finansiranjem umjesto sa usvojenim Budžetom KS.

Iako nas iz ovih stranaka ubjeđuju kako nije važno koja će stranka dobiti koji resor, izjave pojedinih zvaničnika jasno pokazuju da je Vlada KS kolateralna šteta dogovora istih stranaka na višim nivoima, s obzirom da se uporedo formira vlast na nivou FBiH i države.

Malo kadrova, a puno pozicija. Tako bi se najkraće mogla opisati trenutna situacija kada je riječ o ovim političkim strankama. Naša stranka i dalje insistira na poziciji premijera KS iako je tu poziciju dobila u dva navrata sa puno lošijim izbornim rezultatom od drugih stranaka. Najveću podršku za to dao je Narod i pravda koji sada želi kompenzirati pozicijama na državnom nivou. No, predsjednik NS Edin Forto zainteresiran je za neku drugu poziciju, a u tom slučaju SDP bi preuzeo obavezu da predloži mandatara. No, za poziciju premijera zainteresiran je i Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH koja kao i Naša stranka ima pet zastupnika u Skupštini KS.

Zvaničnica Naše stranke Sabina Ćudić istakla je u srijedu kako premijer KS treba ostati pozicija Naše stranke te da se sa gospodinom Efendićem „te stvari regulišu na drugi način“. NIP-u i SDP-u je poručila da su uzeli prevelik zalogaj, a da je predsjednik SDP-a zbog pozicije federalnog premijera spreman na niz ustupaka. 

Narodu i pravdi očito se ne žuri s obzirom da u aktuelnoj Vladi imaju sedam ministarstava, a već je potvrđeno da će imati jedan ili dva resora manje u novoj Vladi.

S druge strane Vlada KS će ući u problem sa ministrima i duplim funkcijama, a što će se od 1. januara morati regulisati stupanjem na snagu Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS i dva ministra će napraviti izbor koju će funkciju obavljati. Adnan Delić je i ministar privrede KS i federalni zastupnik, a Davor Čičić ministar finansija i kantonalni zastupnik.

Kako za druge nivoe vlasti kadrovi ovih stranaka prizivaju reakciju visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog eventualne blokade formiranja vlasti, tako ne trebaju biti iznenađeni ako Schmidt eventualnom odlukom obuhvati zapravo sve nivoe vlasti. 

Procedura izbora Vlade KS

Poslovnikom Skupštine KS predviđeno je da kandidata za premijera Kantona predlažu predsjedavajućem Skupštine, klubovi poslanika/zastupnika. Predsjedavajući Skupštine, imenuje, uz konsultacije sa svojim zamjenicima, kandidata za premijera Kantona.

Kandidat za mjesto premijera Kantona dostavlja predsjedavajućem Skupštine prijedlog kandidata za ministre i to najmanje 12 dana prije početka sjednice Skupštine na kojoj će se vršiti izbor. Predsjedavajući Skupštine ovaj prijedlog odmah i bez odlaganja prosljeđuje Komisiji za izbor i imenovanje, koja na osnovu njega utvrđuje Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo.

Skupština donosi odluku o potvrđivanju Vlade Kantona u cjelini, javnim glasanjem. Predložena Vlada preuzima dužnost ako je za nju glasala većina svih izabranih poslanika/zastupnika u Skupštini. Ako Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Kantona ne dobije potrebnu većinu, postupak se ponavlja.



Magazin PRESS / Patria


 

Pokreće Blogger.