HAOS NA KOSOVU Srbi na barikade šalju i Bošnjake koji su pod radnom obavezom


Na sjeveru Kosova već nekoliko sedmica traje kriza koja je kulminirala postavljanjem barikada nakon hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti.

Prvobitno je uhapšen Dejan Pantić, osumnjičen za teroristički napad na pripadnike kosovske policije i članove CIK-a zbog u sklopu priprema za održavanje izbora na sjeveru zemlje koji su, na kraju, ipak odgođeni.

U danima nakon Pantićevog hapšenja, na Kosovu je uhapšeno još nekoliko Srba osumnjičenih za ratne zločine u ovoj zemlji.

Zbog tih hapšenja, ali i ranijeg nezadovoljstva uzrokovanog blokiranjem formiranje tzv. Zajednice srpskih opština na Kosovu, Srbi sa sjevera ove zemlje postavili su barikade na nekoliko putnih pravaca u blizini granice sa Srbijom.

Portal Istraga.ba objavio je videozapis sa jedne od barikada, te su konstatovali kako barikade još uvijek nisu uklonjene iako je to izričito zahtjevala međunarodna zajednica.

Isti medij prenio je informaciju o slanju Bošnjaka, koji se nalaze pod radnom obavezom, na barikade.

- Srpske vlasti sa sjevera Kosova na barikade šalju i Bošnjake koji su pod radnom obavezom. Ovo je potvrdio predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžad Ugljanin, piše Istraga.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.