DŽUŽANA NEMA, PA SE U ZAGREBU UKAŽE Šta je Čović ovaj put 'smislio' na savjetovanju kod Plenkovića?


Čim ga neko vrijeme nema na javnoj sceni Bosne i Hercegovine, javnost može biti sigurna da je Dragan Čović, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine u nekom novom pohodu na razbijanju BiH. 

I nakon višednevne ćutnje iskočio je na Twitteru uslikan s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kako je sam napisao na društvenoj mreži, Čović je s Plenkovićem razgovarao o “statusu kandidata Bosne i Hercegovine, uspostavi vlasti i stabilizaciji političkog dijaloga te predstojećim izmjenama Izbornog zakona BiH”. 

Usput, kako navodi, čestitao je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske “na povijesnim iskoracima članstva RH u Schengenu i euro zoni”.

I hajde, vjerovat ćemo da je s Plenkovićem razgovarao o kandidatskom status koji je šarena laža, od koje BiH nema efektivne koristi niti će imati. Od Schengena za Hrvatsku imat ćemo samo problema. 

No, nema sumnje da je Čović od svog nalogodavca tražio pomoć da finalizira reformu Izbornog zakona onako kako mu treba i onako kako su mu novi partneri u Bosni i Hercegovini obećali. 

Stabilizacija političkog dijaloga posljednje je što mu treba prije nego davno zacrtani izborni inženjering kao zakonski okvir ne ostvari. Riječima Dragana Mektića, nije ga bilo danima, a onda se pojavio i provukao kroz javno mijenje šta je osmislio. 

No, ovaj put ima dva važna faktora na svojoj strani i oni bi mu mogli omogućiti konačnu realizaciju izbornih vratolomija. Jedan je međunarodna zajednica koja je apsolutno stala iza političkih pretenzija UZP politika, a drugi politička priča zvana osmorka. 

Bosnu nema ko da brani, a svako malo u rušilački pohod krene Dodik, pa Čović. Naizmjenično, a pripremljeno. Opasno i odlučno



Patria


 

Pokreće Blogger.