DA LI JE OVO MOGUĆE? Putin objavio kome je čestitao Novu godinu, iz BiH nema niko


Kremlj je danas objavio spisak država kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao Novu godinu.

Zanimljivo je da na spisku nema Bosne i Hercegovine ili bar Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Njegov glasnogovornik Dimitri Peskov kazao je da Putin neće čestitati Novu godinu američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Ali ni francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

“Te kolege ništa nam ne čestitaju. Zapravo, nemamo nikakvih kontakata s njima. I uzevši u obzir neprijateljske poteze koje stalno poduzimaju, predsjednik im neće čestitati”, rekao je Peskov.

Putin je, s druge strane, poslao čestitke za Novu godinu na adrese više svjetskih čelnika bliskih Kremlju. To su kineski predsjednik Xi Jinping, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, sirijski predsjednik Bašar al-Asad, venezuelski predsjednik Nicolas Maduro i indijski premijer Narendra Modi.

Čestitao je i Silviju Berlusconiju i bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu. Tu je također i mađarski premijer Viktor Orban.

Na spisku koji je objavio Kremlj se nalazi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Poželivši sretnu Novu godinu i Božić predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladimir Putin je istakao da su i u 2022. godini odnosi Rusije i Srbije nastavili da napreduju na principima strateškog partnerstva. Dvije zemlje su ojačale praktičnu saradnju. Uključujući trgovinsku i ekonomsku saradnju, kao i kulturnu i humanitarnu, produbljujući politički dijalog zasnovan na povjerenju i koordinaciju napora u međunarodnim i regionalnim poslovima, što je posebno značajno u aktuelnoj složenoj geopolitičkoj situaciji.

‘Nadam se da možemo zajedno da radimo na daljem jačanju naše konstruktivne i višestrane bilateralne saradnje za dobrobit ruskog i srpskog naroda’, kazao je Putin, navodi se u poruci.



Magazin PRESS / raport


 

Pokreće Blogger.