DA LI JE OVO MOGUĆE? Procurile NOVE ŠOK informacije o nastavniku pedofilu - EVO O ČEMU JE RIJEČ


Informacije da se nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi „Grbavica 1“, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, vraća na radno mjesto vratio na radno mjesto uznemirila je javnost u KS.
Ovim povodom komentar smo zatražili od Saudina Sivre predsjednika SSOOiO. Koji je našem portalu proslijedio saopćenje sindikata  o ovom slučaju.

"Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (Sindikat) je organizacija koja se zalaže za vladavinu zakona i koja postoji da bi štitila i poboljšavala prava radnika u vrtićima i osnovnim školama u Kantonu Sarajevo. Jedan od ciljeva Sindikata je zaštita digniteta radnika i obrazovanja, kao bitnog stuba u društvu", rekao nam je Sivro.

Kako je navedeno Sindikat oštro osuđuje sve one koji u javnosti iznose netačne informacije, poluinformacije i tendenciozne izjave usmjerene ka diskreditaciji prosvjetnih radnika.

"Javnost je je ovih dana veoma zainteresovana za slučaj u kojem se na sve načine pokušava izvršiti pritisak na direktora da djeluje protuzakonito po pitanju radno-pravnog statusa nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Javnoj ustanovi Osnovna škola "Grbavica I" Sarajevo, koji već sedam godina na svojoj koži osjeća pasivnost, nemoć i neodgovornost nadležnih institucija. U ovom slučaju postoje jasne indicije da se radi o lošem pravosudnom sistemu u čiji rad se često petljaju interesni i politički centri moći, da se radi o inertnosti resornog ministarstva koje ne radi svoj posao i ono što je najgore da se mišljenje javnosti, a posebno političara kreira na osnovu bombastičnih medijskih natpisa u čijem sadržaju nedostaju ključne informacije. Javno osuđivati jednog nastavnika od čijeg su života pojedinci napravili pakao na ovom svijetu a ne znati sve činjenice nije opravdano i zaslužuje osudu Sindikata i svih onih koji znaju o kakvom se nastavniku radi. Sindikat poziva Vijeće roditelje učenika Javne ustanove Osnovna škola "Grbavica I" Sarajevo da ne donosi ishitrene odluke i da se upozna sa svim činjenicama a direktora navedene škole da radi po zakonu i da ne podlegne eventualnom pritisku roditelja i javnosti.

U prethodna dva dana nastavnik je realizirao nastavu na način da nije bilo niti jednog incidenta i gotovo svi učenici su sa radošću dočekali svog nastavnika na časovima tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Sindikat ne želi da komentariše sudske presude u ovom slučaju osim u dijelu da je nastavniku onemogućeno da se žali višim sudskim instancama za koje smatramo da su u potpunosti neovisne od vanjskih utjecaja. Sindikat poziva nastavnika da se ne pravda i da ne polemiše sa nedobronamjernim pojedincima u javnosti jer će dati povoda da se pomisli da je zaista kriv za sve ono što mu se stavlja na teret. Sindikat će u ovom slučaju biti "Emil Zola" jer smatramo da je nastavnik klasičan primjer bosanskohercegovačkog "Alfreda Drajfusa" iz 1895. godine.

Javnost treba znati da ono za što se nastavnik tereti nije slučaj koji se desio ili dešavao u školi u kojoj već deset godina radi. Vrlo je indikativno da se nastavnik, koji je na početku priče za koju se tereti imao 29 godina, u javnosti etiketira kao pedofil. Ne samo da nije pedofil nego se radi o nastavniku koji je omiljen među svojim učenicima, koji je za svoj rad redovno ocjenjivan najvišim ocjenama, koji je bio mentor studentima sa fakulteta, koji se u nastavim, vannastavnim i vanškolskim aktivnostima i radu redovno isticao kao odličan nastavnik i pedagog. Osoba koja daje izjave u javnosti o nastavniku nikada nije bila učenica navedene škole. Prema informacijama sa kojima raspolaže Sindikat, ta ista osoba koja poziva na linč nastavnika, nije maloljetnica već je davno napunila 18 godina. Sindikat poziva medije i javnost općenito da se prekine medijski linč na nastavnika. Pozivamo ministricu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo da stane u zaštitu digniteta prosvjetnih radnika i u ovom slučaju poduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti, navedeno je.

Ranije je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

“Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike”, navode iz resornog Ministarstva.


Oglasili se iz OŠ Grbavica 1

Iz OŠ Grbavica 1  naveli su da je njihov imperativ zaštita svakog učenika i učenice te da se rad i djelovanje škole odvija prema zakonskim okvirima i prvobitno u cilju zaštite, odgoja i obrazovanja i u najboljem interesu svakog djeteta.

- Obavještavam da je gospodin Alihodžić Samir zaposlenik JU OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo, a što možete utvrditi i uvidom u web-stranicu naše škole – navode iz škole.

Radno-pravni status

Zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka iz Škole nam nisu mogli govoriti o radno-pravnom statusu Alihodžića.

Na upit da li su upoznati o pravosudnoj presudi koja tereti Alihodžića iz Škole navode da nemaju saznanja da je Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u OŠ „Grbavica“ Sarajevo, a koje bi kao takvo predstavljalo osnov za prestanak radnog odnosa u istoj.

- S tim u vezi, obavještavamo vas da prema raspoloživim informacijama sa kojima raspolažemo, ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala i/ili onemogućavala u obavljanju poslova i radnih zadataka nastavnika u OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo, te eventualno predstavljala osnov za prestanak radnog odnosa istog u OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo – navodi se u odgovoru.

Obavljao i vanškolske aktivnosti

Što se tiče zabrinutih roditelja, iz škole kažu da negodovanja nisu zabilježena, a niti od strane bilo kojeg roditelja prijavljena nadležnim organima OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo (direktor, školski odbor, vijeće roditelja i dr.)

- Gospodin Alihodžić je u proteklom periodu, u okviru poslova i zadataka obavljao i poslove koji se tiču vanškolskih aktivnosti (ekskurzije, škola skijanja i sl.) a nije zabilježena ni naznaka bilo kakvog ponašanja spram učenika škole koja bi se mogla kvalificirati ponašanjem koje Vi opisujete – navode iz Škole.

 

Emina Brkanić tvrdi da je bila jedna od žrtva seksualnog zlostavljanja profesora koji je presuđen za pedofiliju, pa nakon toga vraćen u školu.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

Kako mediji navode, u radni odnos u spomenutoj školi vraćen je Samir Alihodžić, nastavnik tjelesnog odgoja, osuđen za pedofiliju. Drugostepenom presudom mu je izrečena kazna zatvora od godinu dana i godina dana zabrane obavljanja djelatnosti. Pišem vam ovo s beskrajnom nadom da ćete nešto poduzeti. Ja sam kao maloljetno lice i žrtva seksualnog zlostavljanja Samira Alihodžića bila zaštićeni svjedok u procesu suđenja. Prijavu nisam podnijela radi sebe. 

"Saznala sam da nisam jedina"

Uradila sam to onda kad sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tad uspjela iščupati. Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti. Proces suđenja je trajao godinama, bio je besrakrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase. Uz podršku divne tužiteljice koja me zastupala sam uspjela izdržati beskonačno mnogo trigera i vraćanja u proživljene traume kako bismo dokazale njegovu krivicu.

Uspjele smo, osuđen je na prvostepenoj presudi na koju je uložio žalbu, pa je drugostepenom presudom potvrđeno da je kriv. Slavila sam tu vijest, kao uspjeh jedne djevojčice u misiji da zaštiti sve ostale djevojčice. Iako je u presudi dobio zabranu obavljanja djelatnosti u trajanju od samo godinu dana, vjerovala sam da će etiketa koju je napokon dobio i činjenica da će odslužiti zatvorsku kaznu biti dovoljan razlog da ga više nikad niko ne zaposli u bilo kojoj radnoj sferi koja podrazumijeva rad s djecom.

Vijest koja je jučer objavljena, da se vraća u radni odnos, u školu i među djecu uprkos svemu je toliko poražavajuća i stavlja pod upitnik svrhu svega kroz šta sam birala da prođem kako bi istina izašla na vidjelo. On je čovjek koji ima toliko moćnu štelu da je, kako škola navodi, od suda dobio potvrdu o nekažnjavanju. (???)

"Osjećam se poraženo"

Škola također navodi da nema zabilježenih prigovora od strane roditelja.

Roditelji, molim vas da preuzmete na sebe zaštitu svoje djece jer institucije su po ko zna koji put zakazale. Provjerite sa svojim kćerkama kako su, pišite dopise i mailove na sve moguće adrese, povucite svoju djecu s časova tjelesnog odgoja ako je on u funkciji nastavnika dok se situacija ne riješi, a jedino adekvatno rješenje je njegov otkaz i molim vas da ni na šta manje od toga ni pod kojim uslovima ne pristajete.

Nijedno dijete koje je pod istim krovom s njim nije sigurno. Ja se osjećam poraženo, ali svim srcem stojim uz vas u daljoj borbi i navijam za pobjedu - navela je.



Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.