LAGUMDŽIJA PORUČUJE Ukrajina u EU, a mi smo ostavljeni istočnim utjecajima



Povom današnjeg obraćanja predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen (von der Leyen) na svom Facebook profilu prokomentirao jeZlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova i lider koalicije "Zajedno" na prestojećim izborima.  Lagumdžija navodi kako govor fon der Lejen mora biti poziv bosanskohercegovačkoj javnosti da traži urgentan i osmišljen odgovor Predsjedništva i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, kao i od čelnika stranaka koji su nedavno u Briselu preuzeli zajedničke obaveze od predsjednika Evropskog vijeća Šarla Mišela (Charles Michel) i visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Džozepa Borelja (Josep Borrell).


Konkretna podrška


- Ukrajina je danas, s pravom, dobila novu konkretnu podršku Evropske Unije, a zemlje zapadnog Balkana kao i Bosna i Hercegovina su ostavljeni istočnim utjecajima kao da se ne radi o geostrateškom interesu EU. Nama samo ostaje nada da to ne znači da moramo čekati “Rusku specijalnu vojnu operaciju” da se EU “probudi” na Zapadnom Balkanu - napisao je Lagumdžiji.


Lagumdžija ističe kako je u svom godišnjem obraćanju o stanju Unije u Evropskom Parlamentu u Strasburu, predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lejen, je najavila da danas odlazi u Kijev, gdje će se susresti s predsjednikom Volodoimirom Zelenskim.


- Kako je tom prilikom kazala u Kijev ide kako bi radila na tome da toj napadnutoj zemlji omogući pristup jedinstvenom tržištu EU, baš kao i ulazak u EU područje besplatnog roaminga. Nakon kandidatskog statusa, sa novom odlukom koju je danas najavila predsjednica Evropske Komisije, Ukrajina bi postala svojevrstan dio Evropskog jedinstvenog tržišta u kojem su 27 zemalja EU, Švicarska, Norveška i Island. Do ovoga je Ukrajina došla ne samo dobrom voljom EU već prije svega višemjesečnim osmišljenim i organizovanim lobiranjem da do ovoga dođe. Svima je bilo jasno da magloviti kandidatski status Ukrajine u ovakvoj situaciji je ravno moralnoj, a ne stvarnoj podršci kao što je to slučaj sa ulaskom u jedinstveno tržište EU - napominje Lagumdžija.


Podrška kandidatima


Lagumdžija navodi kako su naši mediji prenijeli da je ovom prilikom upućena podrška kandidatima i potencijalnim kandidatima za EU rekavši da je “vaša budućnost u Evropskoj uniji i EU nije kompletirana bez vas kao njenih članica”. Toliko o zemljama Zapadnog Balkana.


- Našim evropskim prijateljima, umjesto jalovih rasprava o Otvorenom Balkanu, region mora poslati jasnu poruku da ne postoji ni jedan ozbiljan razlog zašto se ne ponudi otvaranje zajedničkog puta, ka članstvu u Evropskoj ekonomskoj zajednici kroz pristup jedinstvenom tržištu EU, zemljama Zapadnog Balkana kao što je to danas urađeno Ukrajini. Bosna i Hercegovina ima pravo, obavezu i državni interes da bude lider tog procesa, a ne da godinama “kukumavčimo” za dobijanje kandidatskog statusa koji bi bio samo pokriće da se narednih godina ništa ozbiljno ne radi na neophodnim reformama - naglašava Lagmdžija.



Magazin PRESS / Avaz

 

Pokreće Blogger.