BEOGRADSKI SOCIOLOG Bosna je još sitniji kusur od Srbije


Beogradski sociolog i jedan od najžešćih kritičara Vučićeve vlasti Jovo Bakić u razgovoru za Oslobođenje govori o izborima u BiH, autoritarnim režimima i Kosovu

Krajnja desnica se našla u veoma nezavidnoj situaciji nakon poraza fašizma i njegove potpune kompromitacije u Drugom svjetskom ratu. Ona nije mogla da se odvoji od fašističkih uzora, a pozivanje na njih vodilo je pravno-političkom sankcionisanju u većini država tzv. parlamentarne demokratije, odnosno u starim evropskim oligarhijama, koje nisu mogle dozvoliti još jednu fašističku avanturu u svjetlu opasnosti od svjetske socijalističke revolucije.

SUKOBA NEMA

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže beogradski sociolog i jedan od najžešćih kritičara Vučićeve vlasti Jovo Bakić. Ističe da intelektualac ne mora da bude partijski djelatan, ali mora da se jasno opredjeljuje o stvarima koje imaju opšti i javni značaj iako on nije lično zainteresovan za njih.

KAKVE REZULTATE IZBORA OČEKUJETE U BIH?

- Od izbora ne očekujem ništa ni u Republici Srbiji, čiji sam građanin, pa bi tek bilo nenormalno i nekorektno da bilo šta očekujem od izbora u BiH, čiji građanin nisam.

KAKO KOMENTARIŠETE SARADNJU REPUBLIKE SRPSKE I SRBIJE, ODNOSNO SARADNJU DODIKA I VUČIĆA?

- Svaka saradnja je u načelu dobrodošla, ali ne i ona koja se zbiva pod okriljem organizovanog kriminala.

DA LI AUTORITARNE REŽIME O KOJIMA STE PISALI I GOVORILI PREPOZNAJETE I U BIH? I NA OSNOVU ČEGA?

- Dodikov režim je svakako autoritaran, kao i Vučićev, ali još je gore to što su oba režima srasla s organizovanim kriminalom. Drugi režimi u okruženju su svakako manje autoritarni, ali se vlast SDA može posmatrati kao gotovo patrimonijalna vlast porodice Izetbegović. Takođe, gospodin Čović nikako nije demokrata. No, ključno je to što se bojim da ni on ni gospodin Izetbegović ne zaostaju u kriminalizovanosti za srpskim parnjacima.

AKO JE SRBIJA “KUSUR KOJI SE ONAKO BACA PREKO STOLA”, ŠTA JE U TOJ PODJELI PLIJENA BIH?

- Voleo bih da mi čitaoci ne zamere, jer nemam nameru bilo koga da vređam, ali meni se čini da je BiH još sitniji kusur od Srbije.

VUČIĆ JE OTKAZAO EUROPRAJD ZBOG SITUACIJE NA KOSOVU. OČEKUJETE LI “ESKALACIJU SUKOBA” NA KOSOVU? I DA LI JE KOSOVO VUČIĆEV IZGOVOR ZA SVE?

- Neće biti sukoba nigde na Balkanu, osim ako to ne odgovara NATO-u. Naravno, predsednik SNS-a upotrebljava sve što može upotrebiti u cilju pravdanja svoje vlasti, a Kosovo je, zbog snage Kosovskog mita, uvek predstavljalo idealnu temu za bilo kojeg neodgovornog srpskog političkog demagoga.

KAKVA JE SUDBINA OMLADINE, ODNOSNO MLADIH “NA OVIM PROSTORIMA”? DA LI JE NJIHOVA JEDINA AGENDA BIJEG ODAVDE?

- Nažalost, omladina je ovde izgubljena, ako je čestita i pametna, pa nema drugog izbora no da beži u zemlje u kojima se pamet i čestitost više cene no u njihovoj domovini. Bošnjaci, Hrvati i Srbi će svakako, usled demografskih trendova, skoro izumreti do kraja ovog veka. Doći će neki drugi ljudi, nadajmo se pametniji, koji će nas možda oplemeniti, a možda će se i nama prilagoditi.

KVALITET

No, neka oni gledaju šta će sa sobom, jer za nas je već dockan. Mi smo prokockali Jugoslaviju kao našu zajedničku šansu da postanemo neko i nešto u evropskoj politici.

IMAJU LI BALKANSKE DRŽAVE KVALITETNU OPOZICIJU?

- Imamo kvalitetno voće, klopu, vino i rakiju, a za drugo nisam siguran.




Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.