SRCE DA TI PUKNE Kolega poginulog vatrogasca u Hrvatskoj otkrio koju je on posljednju poruku poslao preko motorole



Dan poslije požara u kojemu je iznad Orašca smrtno stradao 42-godišnji vatrogasac, pripadnik DVD-a Orašac, Goran Komlenac, na prilazima Ljupču i Gornjim selima usput smo nailazili na vatrogasce koji su cijelu noć dežurali. Svi su pod snažnim dojmom tragične vijesti da su ostali bez kolege.


Na požarištu u ponedjeljak ujutro nije bilo otvorenog plamena, no zgarište je veliko, vatra je došla do zapadnog oboda naselja Ljubač. Podsjetimo, u nedjelju ujutro nedaleko od Orašca buknuo je požar koji se nošen jakim maestralom brzo proširio gustom šumom. U gašenju je sudjelovao 101 vatrogasac i 26 vatrogasnih vozila iz IVP-a Dubrovnik, JVP-a Dubrovački vatrogasci i JVP-a Dubrovačko primorje, te DVD-ova Zaton, Osojnik, Rijeka dubrovačka, Gornja sela, Mravinjac i Orašac. Osim zemaljskih snaga, u gašenju požara sudjelovala su čak četiri kanadera.


PREOPASAN POSAO


U prostorijama DVD-a Orašac, postrojbe čiji je pripadnik bio Goran Komlenac, na novinarska pitanja odgovarali su ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović te županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. U Orašcu su, među ostalima, bili i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik JVP-a Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.


- Pogodila nas je strašna tragedija, za obitelj, za vatrogasce i sve nas. Poginuo je Goran, jedan od najsposobnijih i najobučenijih vatrogasaca JVP-a Dubrovački vatrogasci i na najteži nas način podsjetio o kakvom se teškom i opasnom poslu radi. Poslu koji je posvećen spašavanju života i imovine.


Kažu da vatrogasac kada odlazi na intervenciju, nikada ne može biti siguran hoće li se vratiti. Nažalost, dogodi se i ovo zbog čega smo danas ovdje. Poginuo je kao heroj. Otežavajuća činjenica zbog koje smo svi potreseni je da su iza Gorana ostali supruga i dvoje male djece. Cjelokupni sustav, od lokalne razine do Vlade RH, učiniti će sve da im pomogne i da vodi brigu o njima - istaknuo je ministar Božinović, dodajući kako je ovo ljeto borba s vatrom svakodnevna, no kako je, na sreću, naš vatrogasni sustav prepoznat kao jedan od najefikasnijih. Ipak, istaknuo je, nužno ga je stalno prilagođavati, te je podsjetio na velike požare koji haraju Mediteranom.


Posljednja poruka: 'Ja idem naprijed, pokušat ću ga prigasiti...'


Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović izjavio je kako je situacija na požarištu u ponedjeljak bila solidna i pod kontrolom vatrogasaca.


- Znate, veći je problem od požara sada atmosfera u postrojbi, vlada neka letargija, ne znam kako ću podignuti ljudstvo - priznao je Krilanović i prisjetio se posljednjih riječi Gorana Komlenca s kojim su se kolege čuli zadnji put u nedjelju između 13.30 i 14 sati:


- Rekao je: "A idem naprijed, pokušat ću ga prigasiti..." - prisjetio se tronuti zapovjednik Krilanović.


Prve neslužbene procjene govore o 87 hektara opožarene površine u požaru iznad Orašca. Na vatrenoj fronti vatrogasci su razvili pet kilometara vatrogasnih cijevi, a požarište je u ponedjeljak čuvalo 30 gasitelja.


Iako je policijski očevid obavljen oko 1 sat, još uvijek nisu poznate okolnosti pogibije 42-godišnjeg vatrogasca Gorana Komlenca. Neslužbeno se može doznati samo to da je u nedjelju oko 12.20, čim je primijetio požar, taj profesionalni dubrovački vatrogasac i pripadnik DVD-a Orašac odmah krenuo na teren vidjeti što se može učiniti. Sa sobom je navodno ponio voki-toki, no u jednom trenutku je s njim prekinuta veza.

 


Magazin PRESS / Slobodna Dalmacija

Pokreće Blogger.