Šmit zanemaruje mahinacije Čavare, rizikuje nove proteste zbog plana o uvođenju aparthejda


Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije dugo čekao, a nakon što je Marinko Čavara, čudnim mahinacijama pokrenuo imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH i, kako smo ranije govorili, krenuo u novi krug konsultacija sa političkim strankama o izbornom zakonu i Ustavu Federacije BiH.

Schmidt je ostao imun na tvrdnje pravnih stručnjaka ali i potpredsjednika FBiH da je Čavara "diskreditirao i dodatno zakomplikovao proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Čavara je potpuno ignorirao Ustav Federacije BiH u članu IV.C.2.6.(2), koji eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

No, vijest da se krenulo u nove konsultacije potvrdilo je ranije sumnje da će Schmidt Čavarin potez okarakterisati kao kooperativan.

No, ukoliko se Schmidt ponovo usudi pokušati da nametne aparthejd, morao bi znati da je u toku predizborna kampanja, te da će mnoge probosanske stranke u Sarajevu održavati velike skupove. Nije isključeno da se ti skupovi presele pred OHR, posebno jer je evidentno da građani neće dopustiti nametanje aparthejda.

Nova tajnovitost i konsultacije pod velom tajne, o kojima mediji izvještavaju vrlo neodređeno dodatno narušavaju sam legitimitet ovog procesa, jer Schmidt mora znati da imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH nije ni blizu okončan, a svakako bi morao razmotriti samo kršenje Ustava FBiH od strane Čavare.

Ovakvo ponašanje Schmidta i OHR-a podsjeća na ono od prije kada je više hiljada građana bilo primorano izaći na ulicu.

Tada nikakve reakcije ili vijesti iz OHR-a nisu dolazile, a onda je, nakon trodnevnih protesta građana ispred zgrade OHR-a i sastanka sa političkim predstavnicima i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona i uslijedila je medijska ofanziva.

Schmidt je u svega dva dana tada dao intervju za nekoliko bh. medija. 

Interesantno, skoro u svakom je pomenuo predsjednika FBiH Marinka Čavaru.

Isticao je tada da daje još jednu, posljednju šansu da izvršna i zakonodavna vlast to odluči.

„Za nekoliko sedmice ćemo se sastati sa predstavnicima stranaka. A onda ću vidjeti ima li pomaka“, istakao je Schmidt.

Podsjećamo, da je Patria iz diplomatskih izvora saznala da je ovakvim nastupima Schmidt slao signale Čavari, ali i HDZ-u BiH.

Zapravo, pojednostavljeno rečeno sumnjalo se da će potpis Čavare na imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH (što se godinama blokira) Schmidtu poslužiti kao izgovor za nametanje Izbornog zakona BiH, i to opet na način da se pogoduje željama HDZ-a BiH.

To bi svakako bilo pogrešno, jer bi se pokazalo da su blokade, a koje HDZ vrši godinama, legitimno sredstvo u ostvarivanju političkih ciljeva, pa čak i onih koji dovode do trajne etničke podjele Bosne i Hercegovine i uvođenja diskriminacije.

Nakon što je Klix nezvanično objavio da Schmidt još uvijek nije dobio podršku zemalja Evropske unije, a posebno ne Njemačke za nametanje odluke u ovom momentu, jasno je da su lobiranja nastavljena.

Predizborna kampanja počinje 2. septembra, a izbori će se održati 2. oktobra.

Ukoliko na tome ostane onda će pitanje reforme Ustav FBiH ostati za period poslije izbora.



Raport


 

Pokreće Blogger.