OVO NIJE DOBRO, KUHA NA SJEVERU, NATO IZVEO OPASAN ‘MANEVAR’: Rusi nisu sretni, sad će se doznati jesu li Putinove prijetnje ozbiljne ili su samo ‘promidžbena retorika’


Nakon što je NATO potpisao dokumente o postupku pristupanja Finske tom vojnom savezu, britanska i američka vojska zajedno su s finskim vojnicima sudjelovali u vježbi visoke pripravnosti koja je održana u Finskoj.

Oko 15o pripadnika britanske vojske i ratnog zrakoplovstva sudjelovalo je u četverodnevnoj vježbi.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da su u vježbi sudjelovale britanske trupe bazirane u Estoniji, koje su helikopterima Chinook prebačene u Finsku.

Rusi nisu sretni

“Ova vježba demonstrira snagu i interoperabilnost naših oružanih snaga s američkim i finskim saveznicima te još jednom potvrđuje našu odlučnost i privrženost obrani i sigurnosti Baltika”, rekao je britanski ministar obrane James Heappey.

Međutim, Rusi zbog ovakvog razvoja događaja, očekivano, nisu nimalo sretni. Putinov dugogodišnji saveznik Dmitri Medvedev rekao je da će ulazak Švedske i Finske u NATO rezultirati još većom akcijom Rusije.

Iako su godinama njegovale neutralan status, Finska i Švedska uvidjele su kako je ‘vrag odnio šalu’ nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Kremlj se, naravno, oštro usprotivio ulasku dviju skandinavskih zemalja u NATO te im već mjesecima prijeti, pokušavajući ih time odvratiti od takvih planova.

Putin: Rusija nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao s Ukrajinom
Krajem lipnja, sam Vladimir Putin rekao je vrlo jasno što misli o ovom potezu Finske i Švedske, ne ostavljajući nimalo dvojbe kako se zapravo radi o prijetnji.

“Ako NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj, nakon što se te dvije države priključe Sjevernoatlantskom savezu koji predvode Sjedinjene Američke Države, Rusija će odgovoriti istom mjerom”, poručio je ruski predsjednik, a prenijela agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

Napomenuo je i da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa službenim Helsinkijem i Stockholmom zbog ulaska u NATO te objasnio kako Rusija “nema iste probleme sa Švedskom i Finskom kao s Ukrajinom“ i da ne postoji ništa što bi moglo brinuti Moskvu u pogledu članstva te dvije skandinavske zemlje u NATO.

“Samo moramo jasno kazati da ranije nije bilo prijetnje, ali u slučaju raspoređivanja vojnog kontingenta i infrastrukture, morat ćemo odgovoriti recipročno i stvoriti iste prijetnje teritorijima s kojih se nama prijeti”, poručio je Putin, prenosi RIA Novosti.

‘Lažna teza’

On je kazao i da je “lažna” teza da je nastojanje Rusije odgurnuti snage NATO-a od svojih granica sprječavajući Kijev da uđe u NATO, dovelo do suprotnog.

“Za nas članstvo Finske i Švedske u NATO uopće nije isto što i članstvo Ukrajine, to su potpuno različite stvari. Oni to odlično razumiju. Ne. Ovo je sasvim druga stvar”, rekao je Putin.

Komentar ruskog predsjednika uslijedio je dan nakon što je Turska poslije potpisivanja sporazuma u Madridu s dvije nordijske zemlje o uzajamnoj zaštiti interesa ukinula veto na prijem Finske i Švedske u NATO.

‘Promidžbena retorika’

Međutim, neki analitičari smatraju kako su ruske prijetnje Finskoj i Švedskoj samo promidžbena retorika.

“To je sve u funkciji njihovih strateških interesa. Oni prijete od samog početka, isto tako i druga strana prijeti raznim ofenzivama i ima svoju retoriku. U oba slučaja, koliko se zasad može vidjeti, još uvijek je sačuvana određena razina razuma tako da nema zveckanja nuklearnim naoružanjem. To je jedina svijetla točka ovdje. Drugih svijetlih točaka baš i nema”, kazao je vojni analitičar Marinko Ogorec za N1.

Vojni analitičar je dodao i kako smatra da je to jasno i čelnicima u Kremlju, no i da su “ambicije i apetiti jedno, a stvarnost i potencijali drugo”.

“Povijest nas uči da povratka na staro ipak nema”, zeključio je.


Dnevno.hr


 

Pokreće Blogger.