OVO NIJE DOBRO, AMERIČKI PROFESOR UPOZORAVA NA ŠMITOVU ODLUKU Njeno donošenje dovelo bi do raspada BiH, Putin će biti oduševljen


Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins i veoma dobar poznavatelj dešavanja na području Balkana, na svom je blogu govorio o mogućnosti nametanja izmjena Izbornog zakona BiH. 

Smatra kako bi nametanjem izborne reforme došlo do raspada Bosne i Hercegovine. Prema Serwerovom mišljenju, najveći dobitnik cijele situacije bila bi Rusija odnosno Vladimir Putin.

- Nefunkcionalna ili podijeljena BiH u ruskom je interesu. Istovremeno, time je članstvo u EU i NATO nemoguće. Moskva je dugo podržavala secesionističku retoriku iz entiteta RS. Ista ta Moskva podržava hrvatske ambicije za trećim entitetom. Ima jako puno analogija sa situacijom u Ukrajini. Moskva se protivi učinkovitoj vladi u Kijevu tako što podržava secesioniste u Donbasu, kao i na Krimu (koji je anektirala). Reforma kakvom je vidi visoki predstavnik, oduševit će Putina. On će je odmah iskoristiti da opravda komadanje Ukrajine, rekao je Serwer.

Uvjeren je da eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona, suprotno pojedinim vjerovanjima, apsolutno neće zaustaviti secesionizam Republike Srpske i zadovoljiti apetite HDZ-a BiH.

- Izbjegavanje upravo ovog scenarija bio je najvažniji razlog za NATO - intervenciju u BiH tokom 90-ih godina prošlog vijeka. I sada su to argumenti za isto, kazao je on.

Kaže kako bi većina Bošnjaka bila razočarana takvim razvojem događaja.

- Većina Bošnjaka osjećalo bi se napušteno i ogorčeno, mada bi neki od njihovih nacionalista profitirali, poručuje Serwer.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.