NEZIR PIVIĆ TVRDI Dodik pokazuje veliku dozu panike i nervoze, politika ga vodi u ćorsokak


Procesuiranje počinilaca ratnih zločina tokom agresije na BiH i zločina genocida u Srebrenici tema je koja nikada ne blijedi.

Suočavanje sa prošlošću je mukotrpan i dugotrajan proces o kojem je govorilo, Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH.

Ocijenio je status koji žrtve ratnih zločina imaju zahvaljujući procesuiranju tih krivičnih djela.

- Krivični postupak predstavlja borbu pravde i pravičnosti, kako bi se osigurala sva prava učesnicima u postupku, te satisfakcija za žrtve. Mislim da pravda za žrtve ratnih zločina kasni i da smo sve dalje od toga. Naše institucije i pravosuđe nisu odgovorili kažnjavanju odgovornih za takva djela. Međutim, moramo imati povjerenja u njih i nosioce pravosudnih funkcija – smatra Pivić.

Nadovezao se na odluku Ustavnog suda BiH kojom je Zakon o neprimjenjivanju Odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je uvedena zabrana negiranja genocida, usvojen u NSRS, proglašen neustavnim.

- Odluka Ustavnog suda BiH je bila očekivana, jer se radi o nastavku neustavnog uzurpiranja nadležnosti BiH. Brine me što se NSRS ne posvećuje važnim životnim pitanjima, umjesto što nastavlja sa neustavnim radom. Moramo dati jaku podršku Ustavnom sudu BiH u njegovom radu i odlučivanju, budući da je izložen velikim napadima i pritiscima. Ako političari iz entiteta RS nastave sa ovakvom politikom, spisak zvaničnika pod međunarodnim sankcijama bit će sve duži – kazao je Pivić.

Ponašanje i izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Pivić vidi kao rezultat panike i nervoze uslijed neostvarenih političkih ciljeva.

-  Dodik pokazuje paniku i nervozu. BiH napreduje u NATO integracijama, EUFOR je i dalje prisutan i to su činjenice koje mu ne idu u prilog. Njegova politika će ga odvesti u ćorsokak. Dodik pokušava zamagliti oči svojim biračima o tome šta je urađeno od zaključaka NSRS i neustavnim zakonima. Pravda je spora, ali dostižna. Nadam se da je politikama koje su presuđene za genocid došao kraj. Krivični zakon BiH jasno propisuje da je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH definisano kao krivično djelo, a što je u nadležnosti Tužilaštva BiH – ističe Pivić.

Pivić je mišljenja da se negiranje genocida u javnom prostoru mora odlučnije procesuirati i kažnjavati.

- Nekažnjavanjem negiranja genocida šalje se loša poruka o tome da se ohrabruju oni koji negiraju genocid. Izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je uvedena zabrana negiranja genocida predstavljaju pitanje koje je u nadležnosti Tužilaštva BiH. Niko ne smije biti izuzet od primjene zakona, a tužioci moraju biti nezavisni i samostalni u svom radu, jer su odgovorni prema građanima – poručio je Pivić.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.