MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SRBIJE OGORČEN ZBOG ZABRANE VUČIĆU DA POSJETI JASENOVAC, PORUČIO JE Hrvatskoj slijede protivmjere


Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković oglasio se povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posjetu srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, da je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova odbila da primi.

- Ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjuje privatna poseta Jasenovcu je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i neverovatno da se dešava nakon Drugog svetskog rata, poručio je on.

PROTIVMJERE

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je naveo da je Srbija uputila notu Ambasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Istakao je i da će Vlada Srbije odlučiti i o odgovarajućim protivmjerama.

- Vlada Srbije doneće odluku o protivmerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, rekao je Selaković danas na pres-konferenciji.

Pročitao je notu koja je 15. jula dostavljena Ambasadi Srbije u Zagrebu, u kojoj je navedeno da, povodom informacija iz neslužbenih izvora o mogućoj posjeti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića području Jasenovca i Pakraca, 17. jula, prilikom planiranja posjeta stranih zvaničnika, vrijeme, priroda i program posjete treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora obje strane.

- S obzirom da hrvatska strana nije informisana o nameri mogućih poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera. Kad se stvore uslove za takvu posetu o kojoj ovog puta vlasti Hrvatske nisu bile službeno informisane, ona će biti dogovorena uobičajenim diplomatskim kanalima, stoji u hrvatskoj noti koju je pročitao Selaković.

Na tu notu, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije odgovorilo je notom koja je predstavljena otpravnici poslova u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, jutros u 10 sati, a koju je ona odbila da primi.

NOTA SRBIJE

- Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom i antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršenje principa slobode kretanja zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti, rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je namjera predsjednika Vučića bila samo da položi cveće i upali svijeću.

Ministarstvo vanjskih poslova je obavijestilo da je predsjednik Vučić zainteresovan da učini službenu posjetu Jasenovcu u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine.

- U dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička NDH tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, MSP očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte, navodi se u noti.

Također, ministar Selaković podsjetio je da je u prethodnih godinu dana zabilježeno preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Hrvatske u Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta, Milana Bošnjaka, izaslanika predsjednika Vlade Hrvatske, 17. decembra 2021. godine.

U tom smislu, MSP, kako ističe, zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.

SPORNA TRAKA?

Ministarstvo očekuje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Hrvatsku predsjedniku Srbije, bude brzo razriješena.

- Ono što je za mene kao građanina, kao Srbina, zaista neverovatno jeste da neko u polaganju cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji uopšte, vidi haos. Zamislite taj haos koji bi nastao polaganjem cveća na mesto najvećeg stratišta srpskog naroda u istoriji, ukazao je Slekaović.

Možda je, dodao je, haos u tome što bi predsjednik Srbije položio cvijeće na kome bi se nalazila traka crveno-plavo-bijele boje, a ne sa hrvatskim rasporedom boja na trobojci.

- Ipak je tamo ubjedljiva većina žrtava bila srpske nacionalnosti, rekao je Selaković.

On je istakao i da je u potpunosti saglasan sa ocjenom premijerke Ana Brnabić, koja je kazala da je ovo ravno odluci da neko predsjedniku Izraela zabrani odlazak u Auschwitz.

Selaković je dodao da će predsjednik Srbije u sutrašnjem obraćanju javnosti iznijeti više detalja o ovom slučaju.


Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.