ISTRAŽILI SMO Evo šta će biti sa ženom u Cazinu koja je upucala razbojnika i hoće li završiti u zatvoru


U Cazinu se odigrala prava drama kada je razbojnik upao u jednu kuću i pokušao opljačkati porodicu Memić. Žena je pucala u razbojnika, kako bi spasila svoj i suprugov život.

Razbojnik je upao u porodičnu kuću s namjerom da je opljačka. Napao je vlasnika koji je zadobio tjelesne povrede, a supruga je potom pucala iz vatrenog oružja te je teško ranila provalnika.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić da će ovaj slučaj voditi Tužilaštvo USK.

“Tužilaštvo USK mora uzeti u obzir okolnosti pod kojima je par bio napadnut, te da su im bili ugroženi životi. Žena je vjerovatno morala upotrijebiti vatreno oružje kako bi spasila život sebe i svog supruga. S druge strane, ovo je poruka svim kriminalcima da ljudi, ako budu napadnutim, mogu i ovako postupiti i da je to sasvim ispravno jer moraju sebe odbraniti”, kazao je Kljajić.

Kazao je i kako je razbojnik još u teškom stanju te da mu je život ugrožen.

“Žena nije privedena, istražitelji i dalje rade na slučaju kako bi provjerili da li je bilo više od jednog razbojnika koji su napali ovu porodicu. Razbojnik je još u teškom stanju, životno je ugrožen. Smješten je u Kantonalnu bolnicu u Bihaću i pratimo njegovo zdravstveno stanje”, kazao je Kljajić.

Ovaj slučaj otvorio je polemiku na društvenim mrežama o tome treba li žena koja je pucala u napadača biti krivično gonjena. U kojem pravcu može ići ovaj slučaj te kakve kazne slijede u ovakvim ili sličnim situacijama pitali smo advokata Omera Abdagića.

“Ovdje se očito radi o provali u kuću, tačnije o upadu na privatni posjed, gdje svaki građanin ima puno zakonsko pravo da brani svoju kuću i svoj prag. Ukoliko govorimo striktno o ovom slučaju, mogu da kažem da je ovdje vrlo vjerovatno bilo pitanje života ili smrti, žena je potpuno ispravno postupila kada je pucala u razbojnika i branila sebe i supruga. Međutim, sada je sve do Tužilaštva USK kako će ono to tretirati i gledati. Također, mislim da je ovdje bila riječ o samoodbrani. Ako se pokaže da je u pitanju bila samoodbrana, žena ne bi bila krivično gonjena”, kazao je Abdagić.



Magazin PRESS / Raport


 

Pokreće Blogger.