DA LI JE OVO MOGUĆE? ZLATKO HADŽIDEDIĆ TVRDI Šmit je u službi Hrvatske i HDZ-a, suverenitet BiH može poništiti do kraja


Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa, već duže vrijeme konzistentno i uporno govorio je o pogrešnom diskursu u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, neshvaćajući zašto je to tako lako prihvaćeno.

Danas nakon vijesti da visoki predstavnik Christian Schmidt razmišlja o nametanju Izbornog zakona na način da se u BiH i zvanično uvede apartheid dr. Hadžidedić nije iznenađen, jer je još u februaru napominjao da je visoki predstavnik u BiH došao sa misijom da uništi BiH i pomogne Draganu Čoviću. 

„Nisam iznenađen. Prije samog imenovanja Schmidta sam pisao da on dolazi pomoći Čoviću u stvaranju trećeg entiteta. Schmidt je u službi Hrvatske i HDZ-a. Nosilac je ordena Ante Starčevića. Zato su baš njega i doveli tu gdje može da djeluje iznad i izvan ustava“, ističe Hadžidedić.

Napominje da bi bilo korisno da se konačno zatraži prekid svih odnosa sa Evropskom unijom i protjerivanje njihovih diplomata.

„To bi uradila svaka suverena država. Ali, eto mi to nismo još od Lisabonske konferencije“, ističe.

Hadžidedić pojašnjava i da su u Dejtonu zadnji ostaci suvereniteta države locirani u OHR-u. 

„Tako da visoki predstavnik može taj suverenitet i poništiti do kraja“, upozorava Hadžidedić, dodajući da bi pobuna i ustanak pomogli.

"Možda i neke zemlje EU promijene politiku ili se angažuju SAD, ali sve je to malo vjerovatno u ovim okolnostima", dodaje Hadžidedić.

Podsjećamo, u javnosti se danas pojavila informacija da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt namjerava nametnuti izmjene Izbornog zakona na HDZ-ovom principu tzv. legitimnog predstavljanja, što bi u praktičnom smislu značilo formiranje trećeg entiteta kroz Izborni zakon BiH.

Kako saznajemo sutra bi trebala biti održana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na kojoj će se raspravljati i o tom pitanju, s obzirom da nekim od članica PIC-a nije jasno zbog čega se sada nakon niza propalih pregovora oko izmjena Izbornog zakona, u kojima su učestvovali i međunarodni zvaničnici, ponovo otvara to pitanje.

Također, nejasno je kako Republika Hrvatska koja nije članica Vijeća za implementaciju mira nego prema relevantnim presudama učesnik u međunarodnom sukobu, i potpisnik Dejtona, uopće može biti predlagač izmjena Izbornog zakona i zašto OHR Republiku Hrvatsku prihvata u svojstvu predlagača zakona u BiH, koje OHR tek nametanjem treba verificirati.

Naravno, ostaje otvoreno pitanje kako će se o pokušaju nametanja izjasniti vodeće zemlje članice EU i Sjedinjene Američke Države, obzirom da se, po svemu sudeći radi o jačanju diskriminacije po etničkom principu. 



Magazin PRESS / Source


 

Pokreće Blogger.