Selmo Cikotić komentarisao o navodnim plaćenicima iz BiH u Ukrajini - EVO ŠTA JE REKAO


Na ponovne tvrdnje iz Rusije da u redovima plaćenika koji se bore na strani Ukrajine ima bh. građana, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je istakao da je to propagandni rat, te da nije ponuđeno ništa što dokazuje takve tvrdnje.

Iz Ministarstva odbrane Rusije su nedavno naveli da je 167 građana BiH u redovima plaćenika koji se bore na strani Ukrajine. Ustvrdili su i da se od tog broja njih 17 vratilo kući, dok su 24 poginula.

- Ne treba učestvovati u tom propagandnom ratu. Nikakav dokaz nije pokazan niti za jednog čovjeka. To je prljavo i prizemno ko god u tome učestvuje – rekao je Cikotić.

I u februaru je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je kako "Rusija pažljivo provjerava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz Kosova, Albanije i iz Bosne".

I tada su iz Ministarstva sigurnosti BiH naveli da se, prema dostupnim podacima, nijedan državljanin BiH ne nalazi na području Ukrajine na strani ukrajinskih snaga.

- Ako ministar Lavrov ima informacije, nadamo se da ih je podijelio sa bh. sigurnosnim službama. Zvaničnici bi trebali u javnosti iznositi samo provjerene informacije. Posebno kada govore o drugim državama i kada je u pitanju sigurnost - poručila je tada i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.


Magazin PRESS / Faktor


 

Pokreće Blogger.