Olovka je snažnija od puške, Janšin odlazak ne smije zloupotrijebiti dio desnice u BiH


Od sinoć su društvene mreže zatrpane statusima oduševljenja, posebno iz F BiH, zbog poraza Janšine politike u Sloveniji. Slavi se poraz slovenskih nacionalista, dok se na domaćem terenu i dalje ostrašćeno zauzimaju strane od čega objektivno i dalje isključivo profitiraju Janšine kopije u BiH.

Budimo objektivni, narod uglavnom ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. Pogrešno je slaviti pobjedu Roberta Goloba u Sloveniji sa nadom da će to biti dovoljno da se promijeni stanje u BiH. Opravdanje da se ljudima manipuliše, sve manje pije vode jer čini se da samo u BiH čovjek nije biće koje neprestano uči i mijenja se po mjeri saznanja i logici iskustva. Ovdje se on još uvijek uglavnom busa u rodoljubiva prsa. 

Izgleda da je ideološki um neprobojan za iskustvo, za događaje, za protok vremena i saznanja. Šta god da se dogodi na svijetu, taj um ostaje isti, zaleđen, petrificiran, otporan na svaku promjenu, postojaniji od kamena. U BiH ćemo slaviti pobjedu liberala u Sloveniji, a glasati za desno orijentirane stranke. 

Sa posljednjim recidivima 90-ih u Sloveniji su završili građani Slovenije. U BiH će to morati uraditi njeni građani. Za to ne trebaju puške koje se godinama nameću kao jedino rješenje, dovoljna je olovka. Slovenci su pokazali kako se mijenjaju stvari, izađe se u većem broju na izbore i napravi se promjena. 

U tom pravcu logično bi bilo da stranke iz F BIH znatno više rade na podršci i promociji Pokreta za državu koji u RS kao treći blok jedini može spasiti opstanak Bošnjaka i Hrvata. Umjesto toga članovi i politički aktivisti desno orijentiranih stranaka u F BiH slave pobjedu liberala u Sloveniji, ali i Francuskoj i time apsurd u BiH dovode na vrhunac.

Iz njihove perspektive to sa njima nema nikakve veze, to je šamar njihovim političkim saveznicima u drugom entitetu, konkretno predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku. To nije ništa drugo osim dodvoravanje vlastitom biračkom tijelu čiji cilj je njegovo dalje dezavuisanje kako nosioci promjena mogu i trebaju biti oni koji BiH 30 godina drže zarobljenu i zaleđenu u 90-im. To nije ništa drugo nego logika uzdanja u snažniju razbojničku družinu. 

Neće Golob mijenjati stvari u BiH, niti je njegova politika prema BiH još uvijek poznata. Svi koji slave njegovu pobjedu trebali bi znati da je pobijedio na krilima priče o digitalizaciji, inovacijama, zelenoj politici. To su teme koje u BiH ne mogu doći na dnevni red. Ne mogu ni klimatske promjene i bolje zdravstvo koje će biti prioritet rada Golobove vlade ukoliko je uspije formirati, a trebalo bi da hoće.

Slovenija je poruka i opoziciji u BiH koja godinama pristaje da se valja u blatu nacionalizma bez velike želje da bude istinski nosilac promjena. Političke bitke se ne dobijaju samo populizmom, a kod nas se nažalost, čini se, na to svela čak i bitka za ukidanje akciza na gorivo kao jedan od odgovora na enormna poskupljenja. Ko o tome još priča?


Patria


 

Pokreće Blogger.