ZAR JE OVO MOGUĆE Šta je Dodik zaboravio reči?


Milorad Dodik morao je citirati prvu rečenicu iz Ustava BiH, da Republika BiH nastavlja svoje pravno postojanje kao država i da država vrši unutrašnju tranformaciju, ne entiteti.

Država je ta koja je priznata u međunarodnim granicima i kojoj je potvrđen kontinutet međunarodnim ugovorom, kaže za Kasim Trnka ekspert za ustavno pravo kojeg je Milorad Dodik danas u nekoliko navrata citirao na sjednici NSRS i dodaje, Dodik uzima iz “Dejtona” samo ono što mu odgovara:

“Milorad Dodik se i danas kroz svoj govor pozvao samo na jednu odredbu dejtonskog Ustava BiH, član 3. tačka 1. gdje su nabrojene državne nadležnosti BiH, a onda u jednoj opštoj klauzuli kaže kako sve ostalo pripada entitetima. Međutim Dodik ne navodi ostale odredbe ustava koji nadopunjuju postojeću odredbu, a u kojoj se dodaje da će entiteti odmah početi pregovore o prenosu nadležnosti na državu BiH. Dalje, da će BiH bez entiteta moći pribaviti dodatne nadležnosti koje se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nezavisnosti, i da u tom smislu može formirati institucije koje su joj za to potrebne. On potpuno naopako radi, uzima samo ono što mu ide u prilog, a ne ono što je obavezno”, upozorava Trnka.

Dodik je u svom govoru zaboravio spomenuti i da je Ustavni sud BiH sa svojim nadležnostima i stranim sudijama također ustavna kategorija, da su odluke Ustavnog suda obavezujuće, a to jeste Dejton na kojeg se poziva. S druge strane, mnogo je toga što nije do sada implementirano, a također je potpisano u Dejtonu poput Aneksa 9 koji govori o transportnoj kompaniji, na nivou BiH. O tome, ali i prihodima bez kojih bi RS ostala ukoliko bi izašla iz Uprave za indirektno oporezivanje ranije je govorila i i ekonomistkinja, Svetlana Cenić.

“Prihodi od UIO se dijele po krajnjoj potrošnji, ali ako gledate po mjestu uplata, onda je RS u manjini jer se možda svega 22 posto uplaćuju iz RS, ali se koeficijenti dijele po krajnoj potrošnji. Tu će izgubiti jako mnogo. Drugo, nadležnost države po ‘izvornom Daytonu’ su i carine, akcize i prevelmani, a samo PDV Dodik može da vrati to je samo dijelić u tim prihodima. Sve ostalo što čini sistem indirektnih poreza to je država. Ako već hoće ‘izvorni Dayton’, treba podsjetiti i na obavezu formiranja Transportne kompanije BiH koja nikada nije uspostavljena, a to znači putarine više neće moći uzimati entiteti. Doći će do smanjenja poreza, a on misli finansirati vojsku, a da ne govorimo o pravosudnom sistemu. Sve će to urušiti RS. I sve ovo tome vodi”, kaže Cenić.

Oglasili su se i iz SDA. S obzirom da informacije koje Narodna skupština RS-a razmatra nemaju snagu zakona, te nisu osporive pred Ustavnim sudom BiH, pozvali su Visokog predstavnika da ih promptno poništi, jer ga njegov jasno propisan mandat i praksa obavezuje da tako postupi.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.