KOMŠIĆ KOMENTARISAO NSRS Dobro pamtim rat, a mir zavisi od...


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić imao je mnogo toga da kaže za današnju posebnu sjednicu NSRS-a i potencijalne posljedice koje ona može imati po BiH. Istakao je kako pripada generaciji koja dobro pamti šta je rat te je dodao kako ga nikada nikome ne bi poželio.

- Obaveza svih nas, koji smo na bilo kojoj funkciji posebno u ovakvom trenutku kada je politička situacija komplikovana i teška, je da doprinesemo mirnom okruženju u BiH, ponovio je Komšić.

Dodao je da sve ono što može doprinijeti stabilizaciji situacije potrebno je učiniti i vratiti se stvarima o kojima se pričalo prije godinu dana kada se razgovaralo o putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

- Iz životnog iskustva vam kažem, nikada ne bih odabrao opciju bilo kakvog rata ili sukoba jer smo imali priliku već vidjeti koliko to krvavo može biti. Zato je odgovornost na svim ljudima koji se bave politikom i u poziciji su da budu uključeni u donošenje odluka, da budu mudri i strpljivi. Mir u BiH ovisi o njihovoj mudrosti, strpljenju, ne inačenju koje je vrlo često besmisleno. U suštini igramo se tuđim glavama ne svojim, kada govorimo o onim koji takve odluke pokušavaju da izdejstvuju u BiH, takva rješenja koja vode zemlju u konflikt. Ti ljudi koji o tome odlučuju ne stavljaju svoju glavu na panj, nego tuđe glave na panj, a to su glave stanovnika ove napaćene zemlje, kaže Komšić.

Na taj način odgovorio je na pitanja novinara o sveprisutnoj zapaljivoj retorici i složenoj političkoj situaciji u BiH, a u trenutku kada zasjeda NSRS i kada je iz tog bh. entiteta najavljeno vraćanje nadležnosti s nivoa države na RS.



Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.