HAOS U RS-U Pukla tikva među opozicionarima, udara svak na svakog


Sukob je počeo nakon što je Vukanović objavio kako Nešić nije pravi opozicionar, na šta lider DNS-a odgovara da je imao bolji izborni rezultat 2018. od poslanika SDS-a
Rat je počeo, ali ne tamo gdje ga većina građana BiH očekuje, nego u opoziciji u Republici Srpskoj. Na prvu liniju su izašli predsjednik DNS-a Nenad Nešić i poslanik opozicije u Narodnoj skupštini RS-a i nenavođena hercegovačka raketa Nebojša Vukanović. U ovaj sukob se umiješala i potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić.

SRPSKA STVAR

Sukob je počeo nakon što je Vukanović objavio kako Nešić nije pravi opozicionar. Nešić kaže da je on imao bolji izborni rezultat 2018. nego Vukanović i dodaje da to dovoljno govori o tome ko je popularniji.

Nešić insistira na tome da bude sljedeći premijer RS-a

Ko s Nešićem tikve sadi, o glavu mu se lupaju. Tako bi se u najkraćem moglo opisati stanje u opozicionim redovima nekoliko dana nakon izbora u Prijedoru. I prije ovih izbora bilo je smetnji na vezama u opoziciji, ali su sve svađe bile u rukavicama. Nakon što je DNS izgubio bitku od SNSD-a, uslijedila je rafalna vatra svih po svima.

Iako je u noći izbornog poraza rekao da su opoziciju u Prijedoru mnogo više zanimale fotelje nego sama bitka za gradonačelnika, Nešić je koalicionim partnerima prije nekoliko dana uputio dopis u kojem, između ostalog, insistira na tome da bude premijer. Sa druge strane, Draško Stanivuković ističe da nije pripremljen teren u cijeloj Republici Srpskoj za pobjedu opozicije i da na tome mora više da se radi.

Potom se oglašava Jelena Trivić, koja napada Nešića i Stanivukovića. Nebojša Vukanović se proglašava za kandidata, a predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da ne postoji šansa da ova stranka nema kandidata na izborima. Dan kasnije Šarović i Vukanović piju kafu i smješkaju se u objektiv. Kampanja uveliko traje, ali ne za RS, nego samo za fotelje

- Nisam ja rekao ne Dodiku da bi mi Vukanović držao pridike stojeći na prstima. Pozivam Vukanovića na televizijski duel, na bilo kojoj srpskoj televiziji, jer je ovo srpska stvar, pa da riješimo sve probleme. On u posljednje vrijeme ima kvalifikaciju novog Željka Komšića. Protiv Vukanovića sam uputio četiri tužbe, kazao je Nešić.

Vukanović, sa druge strane, kaže da je prije nekoliko dana dobio dopis DNS-a “Prijedlog za pobjedu”, u kojem se predlažu principi daljeg opozicionog djelovanja u 2022. Nešić, kaže Vukanović, predlaže da opozicija na izborima nastupi sa jednom zajedničkom listom, koja bi trebala osvojiti 35 poslaničkih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te jednu listu za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

- Nešić predlaže da mu se obeća mjesto premijera u novoj Vladi, a ako neka opoziciona stranka mimo podrške DNS-a predloži i kandiduje nekoga za predsjednika RS-a ili člana Predsjedništva BiH, onda će i DNS istaći svoje kandidate. Ovakav diskurs, ucjene i ultimatumi su nedopustivi i ne može se komunicirati na ovakav način. Bilo kakva saradnja sa Nešićem za mene je neprihvatljiva, kazao je Vukanović.

Jelena Trivić dodaje kako je nedopustivo da Nešić poraz u Prijedoru pripisuje SDS-u i PDP-u. Nešić je, dodala je ona, još manje pozvan da kritikuje najpoštenijeg među svim opozicionim političarima - Nebojšu Vukanovića.

- Više ne sumnjam u Nenada Nešića, osim dileme da li napada opoziciju po nalogu Milorada Dodika, sa kojim je vrlo pristojno čavrljao preko telefona ili po nalogu jednog opozicionog političara, istakla je Jelena Trivić, koja se u posljednje vrijeme sve češće navodi kao najozbiljniji kandidat za predsjednika RS-a.

RAZGOVORI S DODIKOM

Predsjednica Gradskog odbora SDS-a u Prijedoru Maja Dragojević Stojić je podsjetila kako je i ranije rekla Nešiću da će kandidat DNS-a pobijediti u trci za gradonačelnika Prijedora samo ukoliko Nešić bude manje vremena provodio u gradu na Sani.

- Krivce za ono što se desilo Nešić treba da traži u svojim redovima, a nas može samo pozvati i zahvaliti nam na požrtvovanosti koju smo pokazali tokom, a i prije kampanje. Može ako oslobodi telefonsku liniju od Dodikovih poziva, poručila je Dragojević Stojić.


 Magazin PRESS / Oslobođenje

Pokreće Blogger.