DA LI JE OVO MOGUĆE? Dodik je sa Varheljom sve OVO dogovorio


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji krajem novembra ove godine dogovorio je sa Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Ovaj zvaničnik Evorpske unije usaglasio je sa Dodikom i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije.

To potvrđuje i izvještaj šefa Delegacije EU u BiH Johansa Satlera, koji je 25. novembra dostavljen u Brisel u kome se navodi da je glavni krivac za krizu – bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Satler je u tom izvještaju naveo da su Oliver Varhelji i lider SNSD-a Milorad Dodik razgovarali o aktivnostima u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skuptine Republike Srpske.

Na posebnoj sjednici NSRS planiranoj za 10. decembar, komesar je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od šest mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici Republike Srpske će odgovarati za sve suprotne radnje”, naveo je Sattler u svom izvještaju.

Sattlerov izvještaj je pisan 25. novembra i u tom je dokumentu precizirano da je posebna sjednica NSRS planirana za 10. decembar. Tu treba napomenuti da je Kolegij Narodne skupštine RS tek 7. decembra formalno donio odluku da će posebna sjednica biti održana 10. decembra, odnosno tačno onog datuma koji je u svom izvještaju naveo Johann Sattler, navodeći, pritome, da je “to dogovoreno".


Magazin PRESS / BN


 

Pokreće Blogger.