BRANKO PERIĆ OTKRIVA Dodik se ne šali, ali kad uradi OVO onda je sve gotovo


"Hajde što ne postoji VSTV, nego ne postoji pravosudni sistem više BiH kakav je reformom kreiran. Dakle stvari se vraćaju na tvorničko podešavanje. Ni Dodik to ne objašnjava. Ni on sad vjerovatno ne zna šta to znači", kazao je sudija Branko Perić

Sudija Suda BiH Branko Perić kaže da je pravosuđe glavni cilj, a ne meta, te da njegovo podrivanje traje već desetak godina.

-Ovdje će se trgovati, po svoj prilici, sa pravosuđem jer je ono glavni cilj, ostati daleko od kažnjivosti i od pravosuđa. Mislim da je upravo to cilj, da, ne samo Dodik, nego čitava ta garnitura ljudi koji se bave organizovanim kriminalom koji je povezan sa državom i sa tokovima javnog novca. Oni su u strahu i naravno sve čine da se na nekakav način zaštite.  Ja mislim da je ovo završni čin jednog projekta rušenja pravosuđa, a ne Oružanih snaga i UIO-a. Tako da mi se čini da će se ovaj politički dijalog koji je zakolutan kao politički dijalog, a ne kao pravni, Dodik nije pravni problem u BiH koliko ja vidim iz odnosa međunarodne zajednice prema njemu, nego je samo politički problem. Dakle, krenula je jedna politička priča u kojoj je Dodik stvorio odličnu poziciju pregovaračku. Dakle on je sad ključni pregovarač u tom procesu. Kad uđete u proces pregovaranja onda svi podrazumijevaju da nešto dobiju i nešto izgube. Dodik će biti zadovoljan ako dobije pravosuđe. I ja mislim da će se to tako i okončati. Dakle pravosuđe će preći u republičku nadležnost, ostat će na državnom nivou Oružane snage i UIO i tako će se to završiti, miljšljenja je sudija Perić.

-Kao što vidite Dodik se ne šali, on je najavio da će donijeti zakon do kraja decembra. Šta to znači? Dakle gotovo je, kad donese zakon više nema pravosudnog sistema u BiH. Imaju samo pravosudne institucije koje su onakve kakve jesu. Šta će se događati i kako će se to rasplitat, to je još veliko pitanje. Ne vjerujem da se ovo radi samo zbog izbora i zbog nekog marketinga. Dodika treba ozbiljno shvatiti, smatra Perić i pojašnjava da, kad Dodik donese zakon, sudije i tužioci će otići.

-Oni dotad neće otići jer treba tamo da zvarše svoj posao, da prave problem da nije moguće donijeti neke strateške odluke koje su od interesa za čitav pravosudni sistem. Zašto ćute članovi Vijeća? Zašto im nije stalo da brane pravosudni sistem, ovaj koji se stvara 25 godina? Zašto ih to ne interesuje, zašto oni smatraju da ne treba da se oglašavaju sad kad je to strateško pitanje? To je najkritičniji trenutak pravosudnog sistema danas. Oni ne znaju šta će se događati sa pravosuđem ako bi se to realizovalo. Dakle imamo neku javnu priču o kojoj VSTV ćuti, kao mi nećemo se oglašavati o zakonima i zakonodavnim inicijativama zakonodavnih organa. VSTV je pukao po entitetskom šavu.

Smatra da jednostrano povlačenje nije nešto što je normalno, te da VSTV kao institucija ne bi postojao kada bi Dodik donio takav zakon.

-Hajde što ne postoji VSTV, nego ne postoji pravosudni sistem više BiH kakav je reformom kreiran. Dakle stvari se vraćaju na tvorničko podešavanje. Ni Dodik to ne objašnjava. Ni on sad vjerovatno ne zna šta to znači. Niko ne zna kako će to ići. Ali znaju da je to čin, kad se to uradi, ako to prihvati međunarodni faktor onda će se to razrađivati i razgrađivati. Ja vjerujem da će to biti rezultat tih političkih kompromisa. Za njih je važno ako se neki politički konflikt riješi uz njihovo učešće. To je neka logika političkog pregovaračkog procesa. Zbog toga ja mislim da je ovdje pravosuđe zakazalo, odnosno svi učesnici ovih procesa su to trebali tretirati kao pravni problem u jednoj državi. Ne može se na taj način rušiti poredak koji je zajedničkim snagama stvaran. Jednostrano povlačenje je prosto nešto što nije normalno. Nigdje se to ne događa. I nije se dogodilo. Pokušala je Katalonija pa vidjeli ste kako se to završilo, podsjetio je Perić, piše Federalna.ba.


Magazin PRESS / Oslobođenje


 

Pokreće Blogger.