Borci se posvađali u Goraždu, tužioci bi mogli provjeravati rad udruženja


Skupština Udruženja demobilisanih boraca BPK Goražde otvorila je pitanje zakonitosti rada organa, te načina izbora delegata koji sve manje dolaze iz bivših brigada koje su branile ovaj prostor. Delegat Skupštine i član bivšeg saziva Upravnog odbora Nezir Korda iznio je tvrdnje da taj organ nije zasjedao 23 mjeseca, a trebalo je da zasjeda najmanje jednom mjesečno.

-    Ne želim da budem član društva jednog lica i napuštam ovu Skupštinu jer nije uredu da glasam sam protiv sebe, rekao je Korda.

Za njim Skupštinu je napustilo još šest delegata. Skupština je radila na ivici kvoruma jer se pozivu za sjednicu nije odazvalo još 15 delegata. Protivnici izbora novog-starog predsjednika Nesiba Hode smatraju da nije ispravno provedena procedura delegiranja kandidata za Skupštinu i da zapisnik kojim se potkrepljuje poštivanje procedure ne oslikava stvarna dešavanja na terenu.

Za primjer je uzet UO ogranka u Novom Goraždu koji prema tvrdnjama Korde ne funkcioniše već 14 godina. Ostali prisutni delegati iz Novog Goražda ovo nisu demantovali, ali su ostali na sjednici.

-    Nije uredu da imamo samo četiri delegata iz 43. Drinske brigade. Danas sam samo ja ovdje i način izbora nije u skladu sa Statutom. Ako ovako nastavimo ostat ćemo bez delegata iz ove brigade, a već nemamo iz Višegradske, Rogatičke, te je nakon ove sjednice upitno šta je i s predstavnicima 31. Drinske brigade, rekao je Remzija Subašić, povjerenik 43. Drinske brigade i član UO.

Bez obzira na ove konstatacije Subašić je glasao za izbor novog rukovodstva. Predsjednik Udruženja demobilisanih za Patriju je negirao navode koji mu se stavljaju na teret.

-    Mi imamo zapisnike iz svakog povjereništva, mi ne možemo znati da li je sve tako bilo na terenu, rekao je Hodo.

Odbacuje optužbe da UO nije radio i to potkrepljuje između ostalog borbom za usvajanje zakona kojim se regulisala boračka nadoknada u BPK Goražde. Ono što upada u oči je da je na današnjoj sjednici Skupštine usvojen plan rada za godinu koja je na izmaku. Tokom godine svim boračkim udruženjima iz Vlade BPK Goražde je dostavljen zaključak o neophodnosti dostavljanja Izvještaja o radu i poslovanju bez čega će se krenuti u provjeru zakonitosti rada istih. Na dnevnom redu Skupštine bio je Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2020. godinu koji nikad nije razmatrao Nadzorni odbor.

Nezadovoljni članovi Udruženja demobilisanih boraca najavljuju da će pravdu i istinu tražiti pravnim putem. Slične stvari se dešavaju i u Savezu RVI BPK Goražde. Predsjednici boračkih udruženja grčevito se bore za opstanak na funkciji. To donosi uticaj, ali i nadoknadu na kojoj bi im pozavidjela većina penzionera.


Patria


 

Pokreće Blogger.