Podignuta optužnica protiv žene jer je 100. kilograma duhana poslala brzom poštom kupcu u Goražde


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Bojane Milojević koja je tereti za nezakonit promet više od 100 kilograma duhana, bez odgovarajućih akciznih markica BiH.

Milojevićeva je optužena da je tokom prošle godine, u namjeri izbjegavanja plaćanja akciznih dažbina definisanih u odredbama Zakona o akcizama BiH, a u namjeri da ostvari nezakonitu imovinsku korist, znajući da se rezanim duhanom ne može prometovati između fizičkih lica, upakovala oko 105 kilograma duhana i brzom poštom poslala kupcu na području Goražda.

Duhan bez odgovarajuće dokumentacije i plaćenih akciznih dažbina, u vrihednosti od oko 16.700 KM, otkriven je i oduzet na području Mostara, kada su teretno vozilo brze pošte kontrolisala ovlaštena lica Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Milojevićeva je optužena da je nezakonito stavljala u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, čime je ostvarila nezakonitu imovinsku korist, te nanjela štetu budžetu i građanima BiH, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Optužnica Tužilaštva BiH, koja tereti optuženu za krivično delo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, prosljeđena je na potvrđivanje Sudu BiH.



Magazin PRESS / Blic


 

Pokreće Blogger.